Раздор в Белене, след като католическия свещеник покани в града покани семейство бежанци да бъде настането в храма му

След като жителите на Елин Пелин протестираха срещу настаняването на семейство сирийци в града, и в Белене се обявиха против бежанците. 

Проблемът е с едно четиричленно семейство, което напуска Дамаск преди година, след като домът му е разрушен. Минава Турция и Гърция легално. То е единственото от 7000 други, пожелало да се засели в България, където му е обещана сигурност и образование за децата. У нас четиримата попадат в лагера във Враждебна, а Агенцията за бежанците се свързва с отец Паоло Кортези от католическия храм в Белене, който вече е изявил желание да приюти бежанци.

Семейството пристига в Белене по покана на католическия свещеник. Католическата общност в града от около 300 миряни ги посреща по стара българска традиция с хляб и сол. Сирийците получават адресна регистрация и са настанени в католическия храм. Но се страхува да излезе на улицата.

Виж още: Елин Пелин протестира в защита на бежанците

Причината е, че някои от местните недоволстват срещу това сирици да се заселват в града. По думите на отец Паоло обаче, не става въпрос за половин Белене, както твърдят протестиращите, а за общинския съветник Красимир Тодоров и 20 негови приятели.

Проблемът със сирийското семейство възниква на общинска сесия, на която е поставен въпросът защо отец Паоло не е попитал дали може то да бъде настанено на територията на общината.

Самият Тодоров обаче заявява, че няма нищо против бежанците, а е против това, че се прави нещо без знанието на кмета, на общинския съвет и без да се пита обществото дали е съгласно. Хората се страхуват, че като се настани едно семейство, след него ще тръгнат още 50, каза той. Отрича да е заплашвал отец Паоло. И добавя, че не е расист или ксенофоб, самият той е женен за жена от турски произход.

Неговият протест е най-вече заради това, че отец Паоло не се е допитал до гражданите на града, преди да покани бежанците в града. 

Виж още: По-големият проблем в бунта на Елин Пелин срещу сирийското семейство

Не сме се допитали, защото това не е предвидено в закона. Действали сме според законите. Това е все едно един човек да отиде в Плевен, например, да наеме апартамент, да подпише договор – той няма да пита всички плевенчани съгласни ли са да живее в града им, обясни отецът.

Желанието да приюти семейство бежанци не е негово собствено, а на цялата католическа църква, посочи той.

Българите да бъдат спокойни, това семейство днес си тръгва от Белене, благодарение на г-н Тодоров, добави отец Паоло.

Той вече събира подписка, с която се иска оставката на Тодоров, но и на кмета. По думите на отеца вече има 600 подписа. 

Виж още: 73% от българите искат забрана за влизане на мигранти у нас

Източник: Би Ти Ви