Още след няколко години се очаква цените на бензина и дизела да поскъпнат чувствително

Мнозина може да не планират покупката на електрически автомобил, но съвсем скоро въпросът за алтернативните горива ще изплува на дневен ред без възможност за отлагане, тъй като след 2020 г. доставките на петрол може да не смогват на търсенето. 

Съгласно последните прогнози на Международната агенция по енергетика (МАЕ) запасите от петрол най-вероятно ще се изчерпат по-рано от очакваното и още след няколко години цените на бензина и дизела ще поскъпнат чувствително, пише германският вестник "Ди Велт", цитиран от "Фокус".

Условията на пазара сега изглеждат значително по-различни от преди една година, коментира изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол, имайки предвид неотдавнашната промяна в стратегията на ОПЕК. 

Организацията на страните производителки на петрол в продължение на години бe настроенa на максимална продукция, за да задържи пазарния дял на американските производители на шистов петрол. 

В резултат глобалните цени на петрола паднаха до нива под 30 долара за барел.

С евтиния петрол обаче е свършено, тъй като миналата година ОПЕК се съгласи да наложи ограничение на производството. Недостигът означава, че цените на петрола вече се повишават значително и в момента възлизат на около 55 долара за барел. 

Въпреки това цените все още са доста под върховете от 125 долара за барел, регистрирани през 2011 г. и 2012 г. Въпреки това, увеличението на цените се очаква да продължи в най-скоро време. 

Източник: Агенция "Фокус"