Според държавните лидери на най-големите икономики в Европейския съюз - Германия, Франция, Испания и Италия, - за да се развива Европа, някои страни трябва да теглят напред

Ръководителите на четири най-големи страни членки на Европейския съюз - Германия, Франция, Испания и Италия, - се обявиха за Европа на различни скорости. Германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд, испанският премиер Мариано Рахой и италианският му колега Паоло Джентилони се срещнаха вчера и разговаряха във Версай във Франция.

Франция и Германия заявяват желанието си за Европа на различни скорости откровено.

Другите две страни - Италия и Испания, се присъединяват с дипломатични уточнения за повече интеграция в определени области или за различни нива на интеграция в общността.

Бъдещите ядра, около които ще се определят различните скорости в общността, се очертават в областите: обща отбрана, защита на външните граници, регулиране на миграционния проблем, фискална и валутна политика.

"Трябва да имаме куража някои страни да вървят напред, ако не всички членки искат да го направят. Европа на различни скорости е необходимост, в противен случай ще закъсаме. Съюзът винаги трябва да е отворен, никой няма да бъде изключен, но не всеки трябва да бъде насилван да участва във всеки проект", обяви Меркел.

"Единството - това не е еднаквостта", заяви Оланд, който беше домакин на срещата на върха.

Френският държавен глава уточни, че ЕС на различни скорости означава по-бърз и по-силен напредък на няколко страни, без други да са отстранени, но и без други да могат да се противопоставят.

Лидерите на четирите страни ще се видят с европейските си колеги в четвъртък, на срещата на върха на ЕС в Брюксел - нов етап преди срещата на върха на 25 март, на която се предполага, че ще бъде даден нов импулс на европейския проект.

Виж още: Пет сценария за бъдещето на ЕС

Източник: БНТ