От печат излезе първата къща по технология на мобилен 3D печат. Стойността на изграждането на отпечатаната къща е около 19 000 лв.

В град Ступино, Московска област, е завършен уникален съвместен проект на няколко строителни фирми.

Това е първата отпечатана къща с технология на мобилен 3D печат. Стойността на изграждането на отпечатаната къща е около 19 хил. лв.

Експериментът е започнал през декември на територията на Ступинския завод за газобетон.

Отпечатването на носещите и преградните стени, както и на ограждащата конструкция на площ 38 кв. метра, е продължило по-малко от ден: чистото машинно време за печат е 24 часа.

След като изграждането на стенните конструкции е завършило, принтиращото устройство е отстранено от сградата с кран.
Otpechatanata kashta

Дизайнът на едноетажната жилищна сграда е необичаен. Къщата е почти кръгла и това не е случайно, тъй като една от основните строителни цели е да демонстрира гъвкавите възможности за оборудване и разнообразието от форми

Къщата може да бъде във всякаква форма, включително и познатата ни правоъгълна форма, но технологията няма ограничения по отношение дизайна на сградата, освен съществуващите закони на физиката, а това означава, че е време да говорим за фантастичен потенциал на новите архитектурни решения.

Къщата е построена в най-студеното време на годината. Зимата затруднява участниците в проекта, тъй като използването на бетоновата смес е възможно само при температура от 5 градуса над нулата, въпреки че оборудването е в състояние да работи при температури до -35 градуса. Проблемът е бил решен чрез монтирането на покрита тента, където се поддържала необходимата температура.

Строителите обаче споделят, че много скоро с използването на нови материали, например геобетон, могат да бъдат отпечатвани домове по всяко време на годината.

В основата на технологията за 3D печат Apis Cor e уникална техника, която и до днес няма аналози в света: мобилен строителен 3D принтер и автоматична система за смесване и подаване на смеси.

Принтерът има малък размер, лесен е за транспортиране и не изисква дълга подготовка преди строителството, тъй като има вградена система за автоматично подравняване на терена.

Процесът на печат е автоматизиран и почти елиминира риска от човешка грешка.

Покривът на къщата в Ступино е в съответствие с архитектурния проект - плосък е и е в състояние да издържи високо натоварване от сняг, а по срок на експлоатация и цена е сравним с обичайните скатни покриви за страната.

Boyadisvane na otpechatanata kashta

Разходите за отопление са значително по-малко в сравнение с конвенционалните нагреватели.

Строителната технология на 3D печат също не изисква крепежни елементи и позволяват да се запълнят всички празнини в пространството между носещата стена и външната бетонна структура и да се избегне образуването на термомостове.

Така, за да се създаде комфортен микроклимат у дома, ще е достатъчен тънък слой, който може значително да улесни дизайна. В бъдеще, с подобряване на оборудването, изолационната конструкция може да се извършва паралелно с печата, което значително ще намали времето за строителство.

Къщата е с енергоспестяващи прозорци.

Източник: izolacii.eu