Според мнозинството от хората по света жените все още са подложени на социално, политическо и финансово неравенство

Един на всеки пет мъже по света е на мнението, че жените са по-нисши от мъжете и трябва да си стоят вкъщи, а представителите на силния пол трябва да са по-способни на работното място и в училище.

Това сочи глобално проучване на фондацията "Томсън Ройтерс", публикувано в навечерието на Международния ден на жената 8 март. 

В проучването са участвали 17 550 души. Почти всички от интервюираните са на мнение, че мъжете и жените трябва да имат равни права, но 3/4 от тях са на мнение, че жените все още са подложени на социално, политическо и финансово неравенство. 

Виж още: 8 март - международният ден на жената

Ключов за тези данни обаче е и локалният фактор. Около половината от запитаните в Китай, Русия и Индия отговорили, че мъжете превъзхождат жените и могат по-добре да печелят пари и да се образоват. 

"Окуражаващо е, че мнозинството от мъжете и жените по света вярват в равните възможности..., но в същото време повечето от тях смятат, че истинско равноправие все още няма", коментира Кули Каур-Балаган, директор на института Ипсос МОРИ, извършил проучването.

В 24 страни, сред които Бразилия, Канада, Русия, Великобритания, Индия и Швеция, повече от половината анкетирани се самоопределили като "феминисти", но една четвърт казали, че "се боят" да надигнат глас за правата на жените.

Виж още: У нас мъжете все още получават повече пари за труда си от жените

И все пак дори в тези страни все още съществува значителна разлика в заплащането между мъже и жени. Средно за света разликата в заплащането за идентичен друг е 24% в полза на мъжете. Според Световния икономически форум мъжете и жените няма да изравнят възнагражденията си през следващите поне 170 години. 

Източник: Ройтерс