Празникът, започнал като ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените, днес все повече се отбелязва просто като ден на майката и жената

Осми март - Международният ден на жената, е ден за световно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.

В България на този ден хиляди български майки, съпруги и любими се радват на вниманието на мъжката половина от човечеството, получават цветя и подаръци и празнуват своето женско начало.

За пръв път като Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Празникът е започнал само като политическо събитие на социалистите, но постепенно става част от културата на много страни. В някои от тях денят губи политическата си окраска и става просто повод за мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях.

Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на ХХ век, която поражда протести за подобряване условията на труд.

Виж още: У нас мъжете все още получават повече пари за труда си от жените

Самият 8 март се свързва с първата масова проява на работнички, състояла се на тази дата през 1857 г. в Ню Йорк. Тогава жените от шивашки и текстилни предприятия излезли на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Протестът им станал известен като "шествието на тенджерите".

Работничките били атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно, на същия месец, тези жени създавали своя първи работнически синдикат. 

Съществуват обаче мнения, че този факт не е потвърден, а е бил измислен през 1955 г. вероятно с мотива празникът да се смята за комунистическа идеология. Това е важно за борещите се за права на жените в Западна Европа и САЩ през годините на Студената война.

В следващите години следват други протести, най-известният от които е през 1908 г., когато жените организират шествие през Ню Йорк с искания за по-кратък работен ден, по-добро заплащане и право на гласуване. 

Виж още: Всеки пети мъж по света смята, че жените са по-нисши създания

На 27 август 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените, организирана от социалистическия интернационал. По предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност, с цел да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота.

У нас масовото празнуване на Осми март се свързва с началото на комунистическия режим. Българските жени честват своя ден едва след 9 септември 1944 г. 

Празникът постепенно губи популярността си по света, но остава широко разпространен най-вече в страните от бившия социалистически блок. Смисълът му обаче придобива съвсем различен характер - 8 март се превръща в празника на майката и жената.

У нас жените продължават да получават по-ниско заплащане спрямо мъжете за идентична трудова дейност, като според данни на синдикатите от 2017 г. заплатата на мъжете у нас е с между 14 и 35% по-висока в сравнение с жените.

В страната ни през последните години се е запазила и тъжната статистика, че всяка четвърта българка е (или е била) подложена на домашно насилие и физически тормоз. 

Източник: "Дарик"