Общата стойност на даренията, получени от МВР, е около 240 хил. лв. до момента

За тази година до момента МВР е получило около 240 хил. лв. дарения. Те идват на фона на увеличения до 1,23 млрд. лв. Това става ясно от Регистъра на сключените договори и получените дарения от Министерството на вътрешните работи за периода от 1 януари до 31 март 2017 г., цитиран от в. "Сега". 

През миналата година вътрешното ведомство обяви подаръци за над 2,5 млн. лв., предимно от малки и бедни общини, и то в натура - в гориво, смазочни материали, компютри.

И това тримесечие МВР е получавало дарения основно от малки общини, които на практика си плащат, за да имат полиция. Такива дарения са правили общините Алфатар, Ситово, Дулово, Кайнарджа, Тутракан. Те са давали бензин, дизел или газ на районните полицейски управления. 

Така например от общината в Алфатар са дарили гориво за 156 лв., а тази на Кайнарджа - за 994 лв. Община Бяла Слатина е дарила ремонт на автомобил за районното си полицейско управление за 600 лв. Общината в Каолиново пък е дала наркоспрей и наркотестове на полицията за 437.71 лв. Дирекция "Миграция" е получила консумативи и лекарства за 3 858.86 лв. от община Елхово. 

Общината в Полски Тръмбеш е дала на пожарната си специално облекло за над 2000 лв. Община Велико Търново също е сред дарителите на МВР - тя е предоставила на пожарната инвестиционен проект за 15 хил. лв., като обаче не е ясно за какво е проектът.

Община Пловдив е дарила на полицията газов хроматограф, компаратор, радиостанция, антена, батерия, кабел за програмиране, батерия SONY, видеокамера на обща стойност 130 хил. лв. 

САЩ са дали на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) употребявана рентгенова система за проверка на багаж на стойност 28 216,08 лв. МВР е получило дарение и от посолството на Китайската народна република за сумата от 37 067,07 лв. В графата е записано само "движими вещи", без да се уточнява какво точно е подарено.

След като преди няколко години гръмна скандал с огромни дарения за МВР, включително от частни фирми и дори от разследвани лица, вътрешното министерство ги спря. Ведомството обаче си остави отворена вратата за получаване на подаръци от чужди държави, международни организации, общини и държавни институции.

Източник: в. "Сега"