Мъжът е общински съветник, който гласувал срещу отдаване на земя за ползване от непризнатата от никого все още Украинска патриаршия

Украински националисти пребиха и изхвърлиха в кофа за боклук представител на българската общност в страната, съобщава "Дарик". Причината е гласуване в общинския съвет на град Белгород Днестровски. 

Пострадалият е Василий Кащи - един от общинските съветници в Белгород. Той е гласувал срещу отдаването на парцел за строителство на православна църква на Украинска патриаршия, която все още не е призната от никого. 

В резултат на това група активисти от една от местните управляващи партии - "Народен фронт", е нападнала Кащи, информира радиото, като се позовава на Антон Кисе, президент на Асоциацията на българите в Украйна. 

Той се е обърнал към Службите за сигурност на Украйна и към губернатора на Одеска област с искане нападението на евромайданците да бъде разследвано.

Кащи е бил нападнат преди седмица около сградата на местния градски съвет, където се разглеждал въпросът за предоставянето на земя на непризнатата от никого патриаршия. След като той е гласувал против, на излизане от заседанието върху него се нахвърлили украински националисти, които го набили, заляли го със зелена боя и го изхвърлили в кофа за боклук.

След няколко дни председателят на асоциацията на местните българи и депутат в украинския парламент Антон Кисе се обърнал към службите за сигурност, съобщи самият той пред радиото.

"Искаме да се разследва тази ситуация - каква вина има Василий Кащи, има ли изобщо той някаква вина? И за действията на тези активисти трябва да се даде юридическа оценка. Безусловно обществеността трябва да бъде успокоена, защото не може да бъде така. Човекът е избран и той изразява своята дума по регламент и по закон", каза Кисе. 

"Хората са мирни тук. И не само българите, това е миролюбив край, живеят много националности и народности и никога не е имало конфликти, никога. Цари мир и съгласие. Тук най-многобройните българи по численост са бесарабските българи и в такива ситуации те изразяват своята позиция", каза още той.

Вече се появи информация обаче, че всичко това е част от хибридната война на Русия срещу България и че това е фалшива новина. 

Източник: "Дарик", Нова телевизия