Барбекюто и пивото са идеалната двойка, твърди сп. "Икономист" - и за това си има причина

Месото на скара е национална традиция не само за американците, но и у нас, на Балканите. В процеса на печенето обаче се стига до образуването на химични замърсители като т.нар. полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ), които увреждат ДНК-то и увеличават риска от рак на дебелото черво.

Виж още: Защо месото предизвиква рак?

Неотдавна обаче група изследователи под ръководството на Изабел Ферейра от университета в Порто, Португалия, откриха решение, което зарадва всички любители на барбекюто: просто добавете бира.

Проучването, публикувано в научното списание Journal of Agricultural and Food Chemistry, твърди, че PAH са резултат от т.нар. "свободни радикали", които на свой ред се образуват от мазнините и протеините при нагряването на високата температура върху скарата.

Възможен начин да се прекрати тяхното образуване е да се добавят антиоксиданти, които буквално неутрализират свободните радикали. А бирата изобилства от тях под формата на меланоидини, които се получават при изпичането на ечемика.

Една от маринатите им била от светла бира Pilsner, друга - от тъмна бира, която по принцип съдържа повече меланоидини. Резултатът - след печене пържолите без бира съдържали 21 нанограма (милиардни части от грама) PAH, маринованите в светла бира - 18 нанограма, а при накиснатите в тъмна бира съдържанието на вредните молекули се оказало само 10 нанограма.

Източник: сп. "Икономист"