Френският президент Еманюел Макрон призова Доналд Тръмп да спази Парижкото споразумение

Европа няма да може да разчита повече на САЩ и Великобритания, заяви Ангела Меркел след срещата на върха на Г-7, белязана от разногласията между американския президент Доналд Тръмп и западните му съюзници.

На предизборна среща в Бавария германският канцлер подчерта нуждата от приятелски отношения със САЩ, Великобритания и Русия.

Според нея "ние, европейците, трябва наистина да вземем съдбата си в свои ръце", защото вече е свършило времето, когато "можехме напълно да разчитаме на другите", информира британският в. "Индипендънт".

През изминалата седмица Доналд Тръмп бе в Европа и участва заедно с Меркел в срещата на върха на НАТО в Брюксел и в лидерската среща на Г-7 в Сицилия. След разговорите в Италия германският канцлер заяви, че партньорите на Тръмп от Г-7 остават "на тъмно" по въпроса за намеренията му в областта на изменението на климата.

Цялата дискусия по темата за климата беше много трудна, да не кажа много незадоволителна, каза Меркел и добави: "Тук имаме ситуация 6:1, което означава, че все още няма признаци дали САЩ ще останат в Парижкото споразумение или не."

Френският президент Еманюел Макрон, от своя страна, призова своя американски колега да спази условията от Парижкото споразумение. 

"Американският президент няма да подкопае правилата на света. Дори и в зоната за свободна търговия може да ревизира всяко двустранно споразумение, но многостранни правила на СТО ще се изпълняват", посочи той.

Той обаче изрази готовност да работи с Тръмп, когото определи като "силна личност, но в същото време отворена и прагматична; реалист, който може да слуша и да говори директно". 

Макрон е предупредил колегата си, че отказът на САЩ да участват в Парижкото споразумение за климата ще бъде удар за американския престиж и интересите на страната.

"Ние имаме огромна отговорност и аз се надявам, че Тръмп няма да направи тази грешка и ще потвърди ангажимента, поет от страната му, дори да работят със свое собствено темпо", коментира още френският държавен глава.

Източник: "Индипендънт", АФП