Лидерите на държавите от алианса имаха еднодневна среща в новооткритата централа на НАТО в Брюксел, а най-много реакции предизвикаха не заявленията, а жестът, с който Доналд Тръмп избутва премиера на Черна гора, за да мине най-отпред (видео)

НАТО се присъединява към международната коалиция срещу Ислямска държава под командването на САЩ, решиха лидерите на държавите от алианса на срещата на върха в Брюксел. Форумът приключи снощи и беше най-краткият през последните години, отбелязва БНТ.

На заседанието си в новооткритата централа държавните и правителствени ръководители одобриха създаването на антитерористичен център за обмен на информация. Приеха и изготвянето на ежегодни национални планове за поетапното увеличаване на разходите за отбрана. Целта е до 2024 г. страните членки да отделят по 2% от брутния си вътрешен продукт.

НАТО трябва да се фокусира върху борбата с тероризма, миграцията, заплахата от Русия и сигурността по източните си граници, заяви в първата си реч пред своите колеги от НАТО американският президент Доналд Тръмп. Той повтори призивите си за справедливо разпределение на финансовата тежест по отбраната на пакта и изтъкна, че прагът 2% от БВП е необходим минимум.

Белият дом специално подчерта, че държавният глава на САЩ подкрепя принципа за колективна отбрана, след като ораторът пропусна да спомене член 5 от основополагащия договор.

Вашингтон никога няма да се откаже от борбата с тероризма, увери още Тръмп в речта си по повод откриването на мемориал за нападенията от 11 септември 2001 г. - отломка от рухналите кули близнаци в Ню Йорк.

НАТО на бъдещето трябва да отделя голямо внимание на тероризма и имиграцията, както и на заплахите от Русия и опазването на източните и южните ни граници, изтъкна американският президент. С тези приоритети той обоснова и нуждата от справедлив финансов принос в общата сигурност:

"23 от 28-те държави членки все още не плащат дължимото и необходимото за тяхната отбрана. Това не е справедливо към народа и данъкоплатците на САЩ. Ако миналата година всички страни членки бяха платили 2% от БВП, сега щяхме да имаме допълнително 119 млрд. долара за нашата колективна отбрана и за финансиране на допълнителни резерви на НАТО."

За мен е чест да бъда с останалите лидери на страните от пакта, който донесе сигурност и свобода на света, допълни американският президент. Никога не съм питал колко струва тази нова централа на алианса, но е хубава, отбеляза още Тръмп по повод новооткрития комплекс, предаден от белгийската държава.

Най-голямата сила на НАТО е връзката между Европа и САЩ, коментира от своя страна генералният секретар Йенс Столтенберг:

"Видяхме силата на тази връзка след нападенията от 11 септември. Президент Тръмп, тези атаки удариха сърцето на вашия роден град Ню Йорк и за първи път НАТО активира член 5 за нашата колективна отбрана. Един за всички, всички за един."

На срещата България беше представена от президента Румен Радев, който коментира в аванс, че засилване на приноса на НАТО в борбата с тероризма е гарант за намаляване на мигрантските потоци.

Според него това означава и по-голяма сигурност за държавите от Близкия изток, които се противопоставят на тероризма в региона и очакват НАТО да даде ясен политически сигнал за ангажираност и солидарност с техните усилия. 

При пристигането си в белгийската столица той увери, че България ще работи за препотвърждаване на политическия консенсус във всички държави членки на НАТО за нарастване на приноса към общите отбранителни способности.

"За България е важно, че през миналата година се прекрати тенденцията за съкращаване на личния състав и за намаляване на бюджетите за отбрана. Оттук нататък предстои плавно нарастване до 2024 г. на отбранителните бюджети на всички държави до достигане на този процент, включително и за България", отбеляза държавният глава пред български журналисти.

По думите му терористичната заплаха за Европа е все по-силна и НАТО трябва да противодейства.

В отговор на въпрос за възможно преразглеждане от правителството на проекти за модернизация на въоръжените сили, Радев беше категоричен, че ежедневната смяна на позиции и приоритети не работи в интерес на сигурността на България.

"Има решение на парламента и когато тези решения се подкопават от други институции, това означава, че подкопаваме изобщо институционалността в България. Очаквам наистина сериозен дебат по тези важни теми", заяви държавният глава.

Най-много реакции в медиите от срещата в Брюксел обаче предизвикаха не заявленията, а жестът, с който Тръмп безцеремонно избутва премиера на Черна гора, за да мине най-отпред преди речта си.

Източник: БНТ