Тръмп казва "не" за климатичното споразумение и борбата срещу протекционизма. За борбата срещу тероризма обаче Г-7 са единодушни. Според мнозина лидери US президентът слуша внимателно, коментира "Дойче веле"

От малкото кадри, заснети вътре в залата, всички видяхме как канцлерката Ангела Меркел с енергични жестове се опитва да обясни нещо на седящия до нея Доналд Тръмп. Можем само да гадаем за какво ставаше дума. За значението на парижкото климатично споразумение или за начина, по който функционира търговията между Германия и САЩ?

Явно Тръмп има нужда от още много обяснения и по двата въпроса. Няколко часа по-късно канцлерката се появи пред журналистите и призна, че американският президент не е готов да подпише общата декларация на Г-7 за парижкото климатично споразумение.

Тя и другите правителствени ръководители направили всичко възможно, за да убедят Тръмп във важността на това споразумение. Но американският президент, който в навечерието на срещата заяви, че климатичните цели са спънка за икономическия растеж на Америка, останал непреклонен, обобщава Барбара Везел от "Дойче веле".

Ангела Меркел обаче не иска да се прости с всяка надежда. Потвърди го и съветникът на президента Гари Коун, който каза, че американският президент бил готов да се учи и дошъл в Сицилия, за да разговаря откровено с колегите си от Г-7. И че след дискусията за климатичната политика вече знаел много повече, отколкото преди. Точно тази декларация подхранва надеждите и на федералната канцлерка.

Доналд Тръмп слуша в Таормина. Снимка: ЕС

Единство по отношение на терора

Първата положителна новина от срещата на Г-7 дойде малко преди отпътуването на Тереза Мей за Великобритания. Членовете на Г-7 подписаха обща декларация за тероризма, която беше окачествена от италианския домакин Паоло Джентилони като "ярък сигнал за приятелство и солидарност" с британците.

Тереза Мей отпътува спешно обратно за Великобритания, където трябва да се занимае с острата терористична заплаха. Британската полиция продължава разследването на атентата в Манчестър и се опитва да установи кои са организаторите.

Правителствените ръководители от Г-7 задължиха интернет концерните да блокират и трият от сайтовете си екстремистката пропаганда. Седемте лидери са единодушни,  че трябва да бъде подобрено сътрудничеството при преследването на склонни към насилие ислямисти по цял свят.

Виж още: НАТО се включва в коалицията срещу Ислямска държава

От самото начало беше ясно, че на срещата на върха няма да има разногласия по отношение на борбата срещу тероризма. И тази декларация всъщност беше упражнение в демонстрация по сплотеност.

Толкова ли е страшна експортната сила на Германия?

Федералната канцлерка не обърна внимание на забележката на Тръмп от предишния ден в Брюксел, че германският външнотърговски излишък бил "зло". В Сицилия Ангела Меркел се опитва да преодолее споровете между американския президент и другите участници в срещата.

Лидерите на ЕС и страните от Г7 около кръглата маса в Таормина. Снимка: Европейска комисия

През лятото Меркел е домакин на много по-голямата и сложна среща на Г-20 и не иска предварително да пропилява шансовете за успех на форума. Икономическият съветник на американския президент Гари Коул окачестви разговорите в Таормина по търговските въпроси като "трудни", което на дипломатически език означава "остър спор".

Ангела Меркел потвърди, че дискусията била "честна”, а зад тази формулировка пък се крият сериозни разногласия. Бързо се разбра, че Доналд Тръмп не е готов да подпише обща декларация срещу протекционизма и в полза на свободната търговия.

И в това отношение обаче има място за надежда. Защото Меркел още веднъж е обяснила на Тръмп, че Европа води обща търговска политика и повечето страни са част от общ валутен съюз. Това означава, че САЩ рискуват търговска война с целия ЕС, ако въведат наказателни мита за германските автомобили например.

По търговските въпроси трябва да бъдат проведени допълнителни разговори, се казва от германска страна. По някои въпроси имало единодушие, но други изисквали още работа. А това е тежка задача за шерпите на срещата на върха, които ще трябва да замазват различията с формални компромиси.

Г-7, или само Г-6?

В контекста на трудните разговори между президента на САЩ и лидерите на останалите големи индустриални държави някои наблюдатели вече говорят за разпадането на формáта. Групата щяла да са свие да Г-6, ако продължава така.

Германия обаче не иска и да чуе за подобно нещо. Според германската делегация, в Таормина за пореден път се видяло, че Г-7 е необходима и важна.

Особена сплотеност обаче не се забелязва. Останалите правителствени ръководители бяха твърде заети да обясняват на Доналд Тръмп света и основните принципи на международните отношения.

Всички казват, че той слушал много внимателно и активно участвал в дългите заседания. И най-малкият напредък в Таормина ще даде добър сигнал, защото изглежда, че най-големият успех на тази среща ще бъде да се предотврати сриването на цялата конструкция.

"Семейната снимка" на едно разклатено семейство. От ляво на дясно: председателят на Европейския съвет Доналд Туск, канадският премиер Джъстин Трюдо, германският канцлер Ангела Меркел, президентът на САЩ Доналд Тръмп, италианският им домакин - премиерът Паоло Джентилони, френският президент Еманюел Макрон, японският премиер Шиндзо Абе, британската министър-председателка Тереза Мей и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Фото: ЕС

Източник: Българската редакция на "Дойче веле"