Според изданието Москва използва използва нагласени проучвания и фалшиви новини, за да се меси в чужди избори, като по този начин сее разделение в Европа

По време на кампанията за президентските избори миналата година, опозиционната БСП е получила тайна стратегия как да спечели изборите, пише в. "Уолстрийт джърнъл" , позовавайки се на пет различни източника от България – настоящи или бивши официални лица.

Според публикацията на американското издание става дума за около 30-странчен документ, съставен от мозъчен тръст, близък до Кремъл. Той бил доставен от бивш руски шпионин, който е в американския списък на лица с наложени санкции.

Стратегията, която била засечена от българските тайни служби, препоръчвала да се използват фалшиви новини и социологически проучвания с преувеличени резултати.

Според документа партията също така трябвало да акцентира върху теми, които са в съгласие с политиката на Кремъл – сваляне на санкциите срещу Русия, критики срещу НАТО и окуражаване на Брекзит.

Много съм разтревожен, руската активност в Източна Европа е минала на ново ниво, казва Росен Плевнелиев - предишният български президент, който беше отявлен критик на Москва.

В публикацията, озаглавена "Документ: Русия използва нагласени проучвания и фалшиви новини, за да се меси в чужди избори" се посочва още, че нито БСП, нито българското Външно министерство са били открити за коментар, но няма индикации самият Радев да е знаел за този документ.

Русия винаги е отричала да прави нещо нередно в България и Източна Европа, посочвайки че преследва легитимните си интереси в държави, с които има дълбоки икономически и културни връзки. Освен това винаги е смятала Източното разширение на НАТО за враждебно навлизане в район, който е отдавнашна нейна сфера на влияние.

Според бившия шеф на руското външно разузнаване, а после ръководител на руския "Институт за стратегически изследвания" ген. Леонид Решетников цитираният документ е измислица на някой, който иска да охлади отношенията между България и Русия. Решетников стана известен със своя среща с лидера на БСП Корнелия Нинова през лятото на миналата година, на която се твърди, че е обсъждана кандидатурата на левицата за президент, твърди вестникът.

"Целта на Русия е да подкопае политическото единство на западните институции. Все още не сме разбрали напълно последиците", казва пред "Уолстрийт джърнъл" Андрес Фог Расмусен, бивш шеф на НАТО и премиер на Дания.

В Унгария, Словакия и България Кремъл подкрепя десни и евроскептични националистически групировки, казват европейки източници пред вестника, а из целия район никнат като гъби сайтове, които са враждебни към НАТО и Брюксел.

Според изданието има ясни знаци, че Москва използва тези страни като плацдарм вътре в самите критично настроени западни институции.

"Уолстрийт джърнъл" припомня и думите на бившия посланик на Русия в ЕС Владимир Чижов, които определят България като "руския троянски кон в ЕС".

България - най-бедната държава членка на ЕС от векове има дълбоки икономически и исторически връзки с Русия, сред които са православното християнство и славянската култура.

Голяма част от застаряващото население в България, жертва на лошо икономическо управление и ендемична корупция, чувства носталгия към комунистическото минало, пише още "Уолстрийт джърнъл".

Източник: "Уолстрийт джърнъл"/Би Би Си