Плюс няколко алтернативи, ако не разполагате с такъв бюджет за пътешествия, но искате да усетите автентичната атмосфера от филма на Джеймс Камерън

През 1912 г. пътуването с "Титаник" било върхът на луксозните екскурзии - и все още е, повече от век по-късно, коментират американски медии. 105 хил. долара струва гмуркането до останките на потъналия лайнер, увековечен от режисьора Джеймс Камерън в едноименния му филм. Организатор на дълбоководните екскурзии, които започват през май догодина, е базираната в Лондон туристическа агенция Blue Marble Private.

Виж още: Как е потънал "Титаник"?

Интересът към мястото на най-известната морска катастрофа през ХХ век не стихва, откакто Робърт Балард и екипът му откриха потъналият лайнер преди близо 32 години. Миналогодишно проучване обаче твърди, че до 15-20 години новооткрита "екстремофилна бактерия" може да разяде окончателно останките от "Титаник", които се намират близо 4 км под повърхността на Атлантическия океан.

Екскурзиите тръгват от канадското пристанище Нюфаундленд със специално построена подводница от титаний и въглеродни влакна. Местата в първата група вече са заети, а вече се приемат заявки и за лято 2019.

От Blue Marble обявяват, че цената е днешният еквивалент на билет за първа класа (с отчитане на инфлацията). Навремето ВИП пасажерите платили по 4350 долара за злополучния воаяж от английското пристанище Саутхамптън до Ню Йорк.

Виж още: Как да оцелеем на "Титаник" и в "Игрите на глада"

Колосалните 100 бона са близо два пъти повече от цената на Deep Ocean Expeditions, които превозиха последните туристи до "Титаник" през 2012 г. Срещу парите си обаче днешните клиенти се превръщат в част от експедицията и ще подпомагат екипа на подводницата и яхтата. Гарантират им се три дни гмуркания, всяко от които с продължителност три часа.

Спускането към дъното продължава час и половина, през който имат възможност да видят "чудати и прекрасни" биолуминесцентни организми. Разглеждането на 269-метровия "Титаник" трае три часа, с обиколка на палубата, мостика, носа и подводната пещера, образувана при мястото на централното стълбище.

Видео: Как точно е потънал "Титаник"

Ще се дава възможност за проучване и на околността, с множеството разпилени артефакти по океанското дъно. Сред екстрите са също сканиране с 3D или 2D сонарни устройства и оглед на гигантската механика на плавателния съд.

Blue Marble обаче имат и конкуренция. Базираните в Лос Анджелис Bluefish също приемат резервации за екскурзии до "Титаник" през следващите две години, но още не са определили цената.

Ако пък се страхувате от дълбоководното пътешествие, но все пак сте ентусиаст по темата, са налице и алтернативи - например онлайн канала за видео до поискване TitanicChannel.tv.

Виж още: "Титаник" Live на 8 април в София

Лайпцигската панорама Panometer откри през януари поредната си експозиция, в която германският художник от ирански произход Ядегар Азизи показва "Титаник" 105 години след катастрофата, на дъното на Атлантическия океан.

В китайската провинция Сечуан, на над 1200 км от морския бряг, пък се строи точно копие на "Титаник" в естествени размери. Многомилионният проект ще възпроизведе балната зала, басейна и други култови места, познати от филма. Корабът ще бъде на постоянен док в резервоар, изграден на река Цидзиан.

Още по-амбициозни планове, засега отложени във времето, има австралийският магнат Клайв Палмър, който също планира реплика на кораба 1:1, при това годна за плаване. Пускането на вода на новия "Титаник" трябваше да се състои през 2016-а, но беше отложено за догодина.

Виж още: Белфаст вече не се срамува от "Титаник"

Ако пък бюджетът ви е още по-скромен, посетете музея на "Титаник" в Северна Ирландия. Той беше открит по повод 100-годишнината от първото и единствено пътуване на лайнера, излязъл от местната корабостроителница.

От 2012 г. насам музеят в Белфаст е посрещнал близо 3,5 млн. посетители и миналата година беше отличен като водеща туристическа дестинация в света.