Американски изследователи, изучаващи обстоятелствата около гибелта на кораба „Титаник", съставиха подробна карта на океанското дъно в района на катастрофата.

Tя е съставена на основата на повече от 100 000 снимки с висока резолюция.

Според картата, релефът на мястото, където почиват останките на легендарния кораб, наподобява лунен пейзаж. Отломките са разпилени върху площ от 40 квадратни километра, пише novini.bg.

По думите на картографите, тяхното изследване може да изясни редица подробности от трагедията през нощта на 14 април 1912 г., когато суперлайнерът се е сблъскал с айсберг в Северния Атлантик. Може да бъдат оспорени някои от изводите, направени при официалното разследване на гибелта на „Титаник".

Според учените, на картата се вижда, че при потъването на кораба кърмата е извършвала въртеливо движение, макар че според първоначалната хипотеза би трябвало просто да се е спуснала на дъното. Засега няма обяснение на този феномен.

През 2010 г. при експедиция, която проучи останките на „Титаник", беше доказано, че корабът не е засегнат от корозията толкова силно, колкото се предполагаше преди това.
Астрономи от Тексаския държавен университет имат нова теория за гибелта на "Титаник". Те смятат, че косвено за нещастието е виновна Луната.

Според изследователите на 3 януари 1912 г., Земята се е намирала в перихелий (на най-близко разстояние от Слънцето), а на 4 януари Луната е била в перигей (най-близо до Земята). Подобно нещо се наблюдава веднъж на 1400 години. Разположението на Слънцето е довело до засилване на гравитационното въздействие на Луната, което пък предизвикало по-големи приливи на нашата планета и образуването на голямо количество айсберги. Както е известно, в един такъв айсберг се удря "Титаник" през април същата година.