Черна гора стана 29-ата членка на НАТО, което предизвика остра реакция от страна на Кремъл

Черна гора официално става 29-ият член на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО). На тържествена церемония днес в Държавния департамент на САЩ Черна гора официално бива приета като член на НАТО. 

На церемонията присъства и генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Церемонията по присъединяването на Подгорица към НАТО трябва да се проведе в централата на Алианса в Брюксел на 7 юни. На нея черногорският премиер Душко Маркович предава документите за ратификация на зам.-държавния секретар Томас Шанън.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също взима участие в церемонията, както и президентът на Черна гора Филип Вуянович. 

На 7 юни Черногорското знаме ще бъде издигнато пред централата на НАТО в Брюксел, пред военното командване на НАТО в Монс (Белгия) и в обединеното командване пред трансформациите в Норфолк (САЩ).

Черна гора получи показа за присъединяване към НАТО през декември 2015 г. Протоколът за присъединяване бе подписан през май 2016 г., а от днес е в сила членството на страната. 

В отговор на това от Руска страна заплашиха, че ще бъдат взети мерки спрямо Черна гора заради присъединяването към НАТО. 

"В светлината на враждебния курс, избран от черногорските власти, руската страна си запазва правото да предприеме ответни мерки на реципрочна основа", реагира руското министерство на външните работи в изявление. 

Оттам се аргументират, че "в политиката, както и във физиката, всяко действие има противодействие", а Черна гора носи "пълната отговорност", след като се присъедини към санкциите на Европейския съюз срещу Русия през 2014 г., подчерта руското външно министерство.

Някога Русия бе ключов съюзник и водещ инвеститор в Черна гора. Отношенията между двете славянски православни страни обаче се влошиха, откакто бившата югославска република кандидатства за членство в НАТО - организация, създадена през 1949 г. като антисъветски съюз. През октомври черногорските власти обвиниха Русия в заговор за ликвидиране на тогавашния премиер Мило Джуканович и довеждане на власт на проруската опозиция.

Кремъл отхвърли тези твърдения като абсурдни. Във Вашингтон заместник-държавният секретар на САЩ Томас Шанън похвали Черна гора, че е "упражнила суверенното си право да избере своите собствени съюзи дори и изправена пред съгласуван чуждестранен натиск".

Източник: Нова телевизия