Най-често експлоатираните трудово в чужбина българи са мъже между 20 и 50 години

136 българи са се превърнали в бели роби в чужбина, показват данните на Националната комисия за борба с трафика на хора за миналата година, пише в. "Монитор". 

Най-много сигнали - 42, са подадени от нашенци, заминали да работят зад граница, а впоследствие се оказали жертва на трудова експлоатация. 

Данните показват, че най-често в "бели роби" се превръщат мъже между 20 и 50 години. 

"Това са мъже, подмамени от хора от тяхната общност да заминат в чужбина да работят в строителство и селско стопанство при условия и възнаграждения, които не се реализират", обясни секретарят на Националната комисия за борба с трафика на хора Камелия Димитрова на кръгла маса за противодействие на трафика на хора с цел трудова експлоатация. 

Виж още: 10-те държави с най-робски условия на труд

Основни дестинации за работа на нашенците са Великобритания, Франция, Испания, Италия, Белгия и Гърция. По данни на трудовото аташе на Гърция у нас през миналата година в южната ни съседка са регистрирани 25 сигнала за трафик на хора, като само една от жертвите на трудова експлоатация е била българка. Най-често жените стават жертва на трафик с цел сексуална експлоатация. 

През миналата година в ресорната комисия са подадени 27 сигнала за българки, изкарани в чужбина като проститутки. Още 11 нашенки пък са били изведени, за да сключат брак зад граница. Част от тях са били принудени да минат под венчило с предварително уговорен жених. 

Виж още: Манолова внесе законопроект, борещ се срещу "модерното робство"

Сред тези случаи има и непълнолетни момичета, които встъпват в уговорен от родителите им брак, обясниха от Държавната агенция за закрила на детето. Общо 8 на трафик на хора от жертвите са принуждавани да просят. 

Статистиката на Националната комисия за борба с трафика на хора отчита ръст на жертвите с увреждания. През миналата година са регистрирани 9 случая на експлоатирани хора с физически, психически и ментални недъзи. В сравнение с 2015 г. тези сигнали са нараснали двойно. 

Според изчисление на Европол този вид престъпна дейност генерира между 20 и 25 млн. евро.

Виж още: 46 млн. души по света живеят в робство

Източник: в. "Монитор"