Законопроектът внесен от омбудсмана Мая Манолова цели да се сложи край на практиката работници да бъдат експлоатирани от работодателите си

Заляти сме от жалби срещу некоректни работодатели, които буквално тероризират своите работници. Всеки ден гасим пожари. Това казаха на брифинг в парламента омбудсманът Мая Манолова и президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитирани от Novini.bg. 

Те внесоха в деловодството на НС пакет от законодателни промени, които да прекратят, т. нар. "модерно робство". 

"Случаите са много и различни, но има и общо между тях е. Това е експлоатацията и робството. Работниците са оставени да се оправят сами. Институциите вдигат рамене и казват: Нищо не може да се направи. Част от тези случаи са вбесяващи. Работодателите са продали фирмите си на клошари. На тези безобразия трябва да се сложи край незабавно", категорична беше Манолова. 

Виж още: Манолова предлага законови гаранции срещу фирми, които бавят заплати

"Предлагаме промени в седем закона. Част от мерките включват: Да се забрани продажбата на фирмите на клошари. Да се забрани продажбата на предприятия, преди работодателят да е изплатил всичко на служителите си. Да се забрани на фирми, които не са си платили заплатите и осигуровките, да участват в обществени поръчки. Предлагаме да бъдат разширени и правомощията на Инспекцията по труда. Утре ще внеса жалба и в Конституционния съд", заяви още омбудсманът. 

"През последните 10 години ние системно поставяме въпросите за неизплатени заплати. Знаково е, че правим това във втория работен ден на парламента. това показва колко е важна тази тема за нас. Силно се надявам, че този парламент ще има друга воля и друг дух. Този проблем е брадясал и трябва да бъде решен максимално бързо", допълни Пламен Димитров. 
 

Източник: Novini.bg