Джеймс Коми е отстранен по препоръка на главния прокурор Джеф Сешънс заради изнесената от ФБР неточна информация за имейлите на Хилари Клинтън по време на предизборната кампания

Американският президент Доналд Тръмп уволни директора на Федералното бюро за разследване (ФБР) Джеймс Коми, съобщават световните медии. 

Коми ръководи агенцията, отговаряща за разследването на връзките на предизборната кампания на Тръмп с Русия.

От Белия дом посочват, че директорът на ФБР е отстранен от поста си по препоръка на главния прокурор Джеф Сешънс. Решението идва, след като стана ясно, че Коми е дал неточна информация за имейлите на Хилари Клинтън.

Шефът на ФБР два пъти се намеси в предизборната кампания в САЩ, за да обяви разследването за личния мейл на кандидат-президента Хилари Клинтън. Коми заяви пред Конгреса, че сътрудничката на Клинтън Хума Абедин е препратила "стотици" имейли с класифицирана информация до тогавашния си съпруг Антъни Уейнър. По-късно разследващите обявиха, че имейлите са били няколко и в по-голямата част от тях не е имало класифицирана информация. 

От Белия дом заявиха, че търсенето на нов директор на ФБР ще започне веднага. Агенцията отговаря и за разследването за връзките на предизборната кампания на Тръмп с Русия.

Самият Коми научил за уволнението си от телевизията, докато бил на съвещание в Лос Анджелис с местни агенти на бюрото.

Когато телевизионните екрани започнали да бълват новината, според присъствал на срещата служител Коми първоначално се разсмял. Но след като завършил изказването си, той излязъл и повече не се върнал в заседателната зала, а по-късно отпътувал със самолет от Лос Анджелис за Вашингтон.

Източник: Си Ен Ен