Гроздан Караджов е обвинен, че е източил над 5 млн. лв. от "Глобул" чрез фалшиви договори

Прокуратурата повдигна обвинения срещу бившия депутат от Реформаторския блок Гроздан Караджов за присвояване в особено големи мащаби. 

Обвинението е, че Караджов е участвал в източването на над 5 млн. лв. от мобилния оператор "Глобул" чрез сключване на фиктивни договори. 

Според Прокуратурата той "умишлено е улеснил главния изпълнителен директор на "Космо България Мобайл" ЕАД (фирмата собственик на втория мобилен оператор у нас "Глобул", сега "Теленор България") да присвои сумата от 5 545 660,51 лв. и присвоените средства са в големи размери.

На Караджов е предявено обвинение за длъжностно присвояване, при условията на продължавано престъпление, в съучастие с главния изпълнителен директор на "Космо България Мобайл" ЕАД. Според прокуратурата Караджов е действал като помагач (престъпление по чл. 203, ал. 1, вр. чл. 201, вр. чл. 20, ал. 4, вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК).

Обвинението срещу Караджов е в рамките на разследване за източването на "Теленор", което се ръководи от Специализирано звено "Антикорупция" към Софийска градска прокуратура. То стартира по сигнал на "Теленор България" ЕАД от 27 април 2016 г.

От "Антикорупция" са събрали доказателства, че в периода 2011-2012 г. Гроздан Караджов от името на частната си фирма е сключил три договора с "Глобул" на стойност 5 545 660,51 лв.

Те са били за предоставяне на ползване на честотна лента, доставка на софтуер и отново на честотна лента.

Според разследването по тези договори няма изпълнение. Караджов е обвинен, че е присвоил парите в съучастие с главния изпълнителен директор на "Космо България Мобайл".

Предявено му е обвинение за длъжностно присвояване като Караджов според прокуратурата действа като помагач, като му е наложена мярка за неотклонение подписка. 

От прокуратурата са направили необходимото да призоват и гръцките граждани, управлявали Глобул в посочения период, за да бъдат привлечени като обвиняеми.

Самият Караджов отрича обвиненията да са истина. С публикация на профила си във "Фейсбук" бившият депутат дава своята гледна точка по темата: 

"Скъпи приятели,

както вече сте разбрали, днес и аз изчаках своя ред на опашка пред Софийска градска прокуратура, за да бъда поредния привлечен като обвиняем. Претенцията им е свързана с изпълнение на няколко търговски договора от моя фирма преди шест години. До този момент не съм получавал възражения по тези договори. Изпълнявал съм съвестно всички свои задължения, като винаги съм работил с най-добрите професионалисти и подизпълнители в съответната област.

За пореден път бизнес отношения се решават не по законовия ред и не чрез гражданския съд, а чрез намесата на прокуратурата! Прокурорът няма място в такъв тип правни спорове!"

Пред OFFnews Караджов коментира, че обвиненията са скалъпени и нямат нищо общо с истината.

"Компанията ми има десетки договори с този телеком. Интересно е защо са решили, че точно три не са изпълнени. Не са ме викали за становище. Беше нормално да го науча от контрагента", каза Караджов.