На първото си заседание кабинетът "Борисов 3" посочи Габриел за приемник на Кристалина Георгиева

Евродепутатът Мария Габриел е българският кандидат за еврокомисар. Това стана ясно на първото заседание на новия Министерски съвет, проведено днес. 

Вицепремиерът Екатерина Захариева представи номинацията на евродепутата с думите: 

"Излъчваме най-силната кандидатура за български еврокомисар. Мария Габриел е европейски депутат от 2009 година. Тя е била член в Европейския парламент на някои от най-важните комисии, откъдето много е помагала на България."

Процедурата предвижда във вторник, 16 май, Мария Габриел да има първо интервю с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, а след този разговор ще бъде определен ресорът ѝ. След това ще се проведе изслушване в Ервопейския парламент.

Премиерът Бойко Борисов информира председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за решението на правителството да издигне кандидатурата на Мария Габриел, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.  В писмо до Юнкер Борисов припомня, че темата е обсъдена между двамата в телефонен разговор в петък.

На пресконференция в Министерския съвет Мария Габриел определи номинацията като израз на доверие и отговорност.

"Доверие най-напред в натрупания от мен досега опит и отговорност да приложа този опит в полза на България, отговорност България силно да отстоява своя интерес в рамките на общоевропейския. Да продължим да допринасяме за този единен и важен ЕС", добави Габриел.

"Водещо в работата ми ще бъде обединението. Преди 131 г. дедите ни са написали „Съединението прави силата” на сградата на НС. Днес тази фраза придобива значението на обединението гради бъдещето. Точно това ще отстоявам. България в последните години показа авторитет вследствие на натрупания опит. Това сега за нас е още едно предизвикателство България да продължи да бъде обединител за каузи", заяви тя.

"Образованието и опитът ми е низ от доведени успешно до край каузи - каузата на земеделските производители, друга кауза е защита правата на жените и тук заедно със Захариева сме допринесли за това. Работата ми в областта на миграцията и Средиземноморието, и като съхранител на европейските ценности", каза още Мария Габриел.

До смяната на българския еврокомисар се стигна, след като в края на миналата година заемащата поста Кристалина Георгиева стана шеф на Световната банка. 

Коя е Мария Габриел

Мария Габриел родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 2001 г. придобива бакалавърска степен по "Българска и френска филология" в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски". 

През 2003 г. придобива и магистърска степен в Докторската академия по политически науки, Бордо, със специалност "Сравнителна политика и международни отношения". От 2004 до 2008 г. е асистент научен изследовател в Института по политически науки в Бордо, Франция. През 2009 г. е избрана за евродепутат от листата на ГЕРБ. 

От 2012 до 2014 г. е координатор на ЕНП в Комисията по права на жените и равенство между половете на Европейския парламент. На 19 октомври 2012 г. Мария Габриел е избрана за заместник-председател на ЕНП жени. През юни 2013 г. е избрана за "Евродепутат на годината" в категория "Равенство на половете".

След европейските избори през 2014 г., Мария Габриел е зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент по въпросите на Средиземноморието, Близкия изток и Северна Африка и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП. 

Като зам.-председател на Групата на ЕНП, тя председателства Работната група на ЕНП "Евромед" и отговаря за връзките на групата със страни от Средиземноморието, Близкия Изток и Северна Африка по приоритетни въпроси като миграцията, сигурността, борбата с тероризма и радикализацията, превенцията на конфликти, правата на жените. Под нейно ръководство е изготвена Стратегическата позиция на ЕНП за Средиземноморието за мандата 2014 - 2019 г.

През 2015 г. Европейската асоциация на агенциите по комуникации ѝ връчва отличието "Евродепутат, защитник на социална кауза" за приноса ѝ за равенството между половете и правата на жените. През 2016 г. получава награда "Евродепутат на годината" в категория "Развитие" и орден "Сан Карлос" на правителството на Колумбия за заслуги към страната в областта на международните отношения и дипломацията.

Мария Габриел е омъжена, с едно дете. Реално тя става евродепутат като Мария Неделчева. Габриел е фамилното име на съпруга ѝ Франсоа, французин от Страсбург, с когото българката се запознава покрай работата му като политически съветник в кабинета на Жозеф Доул, шеф на групата на ЕНП в Европарламента. Той кумува на сватбата им през 2012 г. в София. За кума младоженката избира Малина Едрева, по онова време начело на общинските съветници от ГЕРБ в СОС - едно от първите познанства на Мария след връщането й у нас през 2008-а, след 8-годишен престой във Франция.

Смяна на шефа на НАП и областни управители

На същото заседание Министерският съвет освободи Бойко Атанасов от длъжността изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП) по негово искане. За ръководител на Агенцията е назначена Галя Димитрова – досегашен заместник-изпълнителен директор на НАП.

Галя Димитрова отговаря на предвидените в закона изисквания за заемане на длъжността - притежава висше икономическо образование с образователно-квалификационна степен "магистър" и има повече от 22 години стаж в системата на приходната администрация.

Тя е доказала своя професионализъм при изпълнение на функциите на заеманите от нея различни ръководни позиции в агенцията - началник на отдели "Ревизии" и "Управление на изпълнението", директор на дирекция "Управление на изпълнението" и директор на териториална дирекция "Големи данъкоплатци и осигурители". От 3 юли 2013 г. до настоящия момент е заместник-изпълнителен директор на НАП, се казва в съобщение на МС до медиите.