Кристофър Рей, който трябва да наследи на поста уволнения преди месец Джеймс Коми, е адвокат, работил в администрацията на Джордж Буш-младши

След като преди месец отстрани директора на Федералното бюро за разследване (ФБР) Джеймс Коми, Доналд Тръмп номинира за поста адвоката Кристофър Рей, работил за администрацията на Джордж Буш-младши през 2003-2005 г. като зам.-министър на правосъдието и зам.-главен прокурор.

В "Туитър" US президентът описва кандидата си като "човек с безупречни пълномощия". Рей е завършил правния факултет в "Йейл" и понастоящем е партньор в юридическата кантора "Кинг и Сполдинг". 

По време на държавната си служба той оглавява подразделението за криминални разследвания, което надзирава разплитането на мащабни корпоративни измами, вкл. кризата в енергийния гигант "Енрон", припомня Би Би Си.

От настоящата му месторабота изтъкват, че след терористичните атентати от 11 септември 2001 г. той е играл ключова роля и в наблюдението на правните и оперативни действия на правосъдното министерство и главната прокуратура в борбата с тероризма.

Като адвокат е представлявал в съда губернатора на Ню Джърси след скандала от 2013 г. "Бриджгейт". Крис Кристи, който е бивш конкурент, а после поддръжник на Тръмп, беше замесен, когато се оказа, че двама негови бивши сътрудници планирали да затворят пътни платна по нюйоркски мост, за да отмъстят на кмета демократ, че не е подкрепил шефа им. Губернаторът отрича да е бил запознат със заговора им и остава без повдигнати обвинения.

"Ню Йорк таймс" описва избора на Рей като "безопасен и праволинеен", а Би Би Си коментира от Вашингтон, че Рей има 10-годишен опит в правосъдното министерство, но сенаторите, които трябва да го одобрят за поста, може да оспорят както компетентността му в борбата с тероризма, така неговия опит на ръководни позиции.

Номинацията дойде ден преди Джеймс Коми да даде показания пред сенатската комисия по разузнаването и да разкрие съдържанието на разговорите си с Тръмп относно разследването на ФБР за предполагаема руска намеса в изборите за държавен глава на САЩ през 2016 г.

Виж още: Скандалът с Тръмп и Русия - какво знаем засега

Американски медии съобщават, че той е молил главния прокурор Джеф Сешънс да не го оставя насаме с президента. Ден по-рано на частна вечеря Тръмп поискал от Коми да прекрати разследването срещу Майкъл Флин. Генералът от запаса се оттегли през февруари след по-малко от месец като президентски съветник по националната сигурност заради разкритията, че е имал нерегламентиран контакт с руския посланик и е подвел вицепрезидента Майк Пенс за връзките си с Кремъл.

Твърди се, че на тази вечеря президентът казал на Коми: "Очаквам лоялност". Желая му успех, коментира днес Тръмп по адрес на ексдиректора на ФБР.