Евтините самолетни полети и масовият туризъм превръщат градове като Прага, Венеция, Барселона в "евтини магазини за сувенири". Градският дух чезне, местната култура се "диснифицира". Природните забележителности също страдат от човешкия наплив

Някои от най-живописните градове по света се задъхват под напора на новия нашественик - туристът, който идва с евтин полет.

Наскоро кметицата на Барселона спря издаването на разрешителни за нови хотели, хостели и апартаменти, давани под наем.

Целта е да се ограничи напливът на хора, които изличават автентичния облик на града.

Кои са местата по света, където туристите вече не са добре дошли?

Амстердам, Холандия

"Градът гине заради туристите. Никой вече не живее в историческия център. Редица европейски градове са подложени на бавно унищожение от туристите", казва началникът на маркетинга на Амстердам Фран ван дер Аверт.

Holandskata stolitsa amsterdam

"Вече не хвърляме пари за реклама на Амстердам. Ние не желаем повече хора. Ние искаме да повишим качеството на посетителите - приветстваме хората, които се интересуват от града, а не онези, които идват само за да се забавляват. Непрекъснато се сблъскваме с хора, които не уважават духа на града. Нискотарифните полети ни създават главоболия. Пасажерите на Ryanair са най-гръмогласните", казва още той.

Барселона, Испания

Panoramen izgled kam barselona

Не искаме градът ни да се превръща в магазин за евтини сувенири, заявява кметицата на града Ада Колау, когато встъпва в длъжност през 2015 г. Тя иска да въведе туристически налог и да ограничи числото на посетителите, които според нея са превърнали града в нещо като увеселителен парк. Нещо повече - спряла е разрешителните за нови заведения и се бори със системата Airbnb, тъй като приходите от нея не отиват за града.

Остров Ко Кай, Тайланд

Ostrov ko kay

В Тайланд като цяло приемат туристите радушно, но има места, където те са нежелани по екологични причини. Островите Ко Кай Нок, Ко Кай Нуй и Ко Кай Най имат прекрасни колонии от корали, но са забранени за посещения на туристи, идващи най-вече от близкия Пукет. Тъй като 80% от кораловите рифове са били унищожени, се стига до решението за забрана за туристически посещения на островите.

Бутан

Butan

Много хора искат да посетят страната, която има Министерство на щастието, но това не е толкова лесно. Бутанците ревностно искат да съхранят природата и културата на страната си. Крлаството има политика на "високи ценности и ниско влияние на туризма". Любопитните, които държат на всяка цена да отидат там, плащат по 245 щатски долара на ден за виза.

Онсен в Япония

Onsen v yaponiya

Много от туристите, посещаващи Япония, искат да видят онсен - естествен топъл водоизточник или обществена баня. Повечето посетители влизат без проблем, ако обаче имате татуировка, това е съвсем друго нещо.

Татуировките до ден-днешен са нещо като табу в Япония и са неразривно свързани с членовете на якудза - японската мафия. На западните туристи това правило може да изглежда остаряло, но Япония е това, което е, тъкмо защото пази традициите и обичаите си.

Санторини, Гърция

Ostrov santorini v gartsiya

През 2016 г. най-натовареното гръцко пристанище, на остров Санторини, обяви, че количеството посетители, идващи на круизни кораби, трябва да бъде ограничено. Задъхващият се остров приемал до 10 хил. туристи дневно, сега ограничението е до 8000.

Чинкуе Тере, Италия

Chinkue tere

Това са пет рибарски селца, свързани помежду си с малки кози пътеки. Може би ви се струва познато -  сигурно сте го виждали на стотици картички, десктопи и снимки. Местните се видели в чудо заради огромния наплив от туристи и въвели система за продажба на билети за посещение. Когато количеството достигне 1,5 млн. души, продажбата спира. Цифрата и така изглежда висока, но до миналата година регионът е приемал до 2,5 млн. души на ден.

Арлингтън, щата Тексас, САЩ

Arlingtan teksas

През 2015 г. чартърната компания Stratos Jets прави проучване, за да определи най-дружелюбните, както и най-негостоприемните американски градове по отношение на посетителите. Оказва се, че Арлингтън в щата Тексас е най-непривлекателното за туристи място, следван от Ню Йорк, който е вторият най-недоброжелателен към гостите си американски град. На трето място е Лос Анджелис.

Източник: chokolad.me