28-годишният Саид Фарук и половинката му Ташфин Малик, на 27, открили огън по тържество на местната здравна служба в регионален частен център за хора с увреждания

Ново масово нападение в САЩ, този път в Сан Бернардино, щата Калифорния. Поне 14 души са загинали, а 17 са били ранени, съобщи на пресконференция началникът на полицията в града.

Стрелбата се е случила в регионален частен център за хора с увреждания малко преди 11 ч. местно време. Нападателите, които носели маски, пуснали противопожарната аларма, а после открили стрелба за няколко минути. 

Според полицията става въпрос за много добре подготвено нападение. Свидетелските разкази говорят за същото. По думите на очевици нападателите били облечени с бронежилетки, били тежко въоръжени и избягали с черен ван.

Двама от нападателите - Саид Фарук и съучастничката му, - били убити при преследване с полицията.

В нападнатия център за хора с увреждания работят около 700 души, разположени в комплекс от три сгради. 

Стрелбата станала в конферентен център, който бил даден под наем за събитие на общинската здравна служба, където работел и Фараук. Според свидетели той е бил на коледното парти, но си е тръгнал след възникнал скандал. Скоро след това мъжът се върнал въоръжен и със своята съучастничка и двамата открили стрелба.

Кой е Саид Фарук

Според властите в САЩ извършителите на нападението са били двама - 28-годишният Саид Фарук и половинката му Ташфин Малик, на 27. По-рано имаше информация и за трети участник, но в крайна сметка полицията изяснила, че са действали само двамата.

Според информацията Фарук е работел от пет години като здравен инспектор към градската управа - проверявал е хотели и ресторанти. Фарук е американски гражданин, завършил Държавния университет в Сан Бернардино, Калифорния. 

По думите на баща му, който направи изявление пред медиите, Саид е бил много религиозен. Според "Ню Йорк таймс" двамата съпрузи са пътували често до Саудитска Арабия и са се връщали.

Семейството на Фарук е извън контакт с него или с жена му от сряда сутринта. Братът на Ташфин Малик - Фархан Кан, коментира на пресконференция на Съвета за американо-ислямски отношения в Анахайм, че няма идея защо сестра му и мъжът ѝ са извършили това. 

"Не мога да изразя колко ме натъжи това, което стана днес. Тъжно ми е, че хора загубиха живота си и все още съм шокиран от станалото", коментира Хан.

Фарук присъствал на партито, но напуснал преждевременно ядосан, съобщава Си Ен Ен, позовавайки се на множество източници. 

Полицията е помолила медиите да не пречат за издирването на заподозрените, което означава, че всички хеликоптери на телевизии, излъчващи на живо, са били отстранени от периметъра на местопрестъплението.

Източник: Си Ен Ен, "Ню Йорк таймс", "Вашингтон поуст".