Повечето социални плащания се замразяват, но от 1 юли пенсиите се увеличават с 2,5%. Отхвърлено беше предложението за двойно увеличение на парите за ин-витро процедури, но бе запазена субсидията за партиите - 11 лева на глас

Народното събране прие окончателно бюджета за 2016 г. в сряда вечерта. Финансовият министър Владислав Горанов го определи като "добър" и "осигуряващ стабилност": "Може би не най-добрият, но бюджетът е добър, защото запазва ниската данъчна тежест, защото ограничава дълговото бреме, защото гарантира успешното функциониране на държавата и обществото и най-вече защото дава перспектива на българските граждани за стабилност."

Първите текстове в законопроекта бяха приети късно предишната вечер на извънредно заседание на парламента. Дефицитът в хазната догодина ще бъде 1,8 млрд. лева, решиха депутатите. Догодина се предвижда страната ни да може да поеме 5,3 млрд. лева нов дълг, като 3,9 млрд. лева от него ще може да бъде от външните пазари по глобалната дългова програма, приета през февруари т.г., припомня БНР.

Депутатите замразиха повечето социални плащания, но приеха от 1 юли пенсиите да бъдат увеличени с 2,5%. Окончателно бяха приети бюджетите на Народното събрание, Сметната палата, правителството, президента, съдебната власт, МВР и Министерството на отбраната.

Повече семейства ще имат право на помощи за деца от 1 юли догодина. Прагът на среден доход на член от семейството, под който могат да се получават помощи, ще се увеличи от 350 на 400 лева. Това записаха още депутатите при гласуването на бюджета на второ четене.

Отхвърлено беше предложението за двойно увеличение на парите за ин-витро процедури, както и за по-голяма субсидия за Българската академия на науките (БАН). Предложенията за повече пари за редица министерства, сред които на труда и социалната политика, на здравеопазването и на правосъдието, също не бяха подкрепени в пленарната зала.

От догодина ще има минимално увеличение на помощта за семействата с едно дете - тя вече ще бъде 37 лева. За две деца ще се получават допълнителни 85 лева, а за три - 130 лева. За четвъртото дете семейството ще има право на 140 лева месечна помощ, а за всяко следващо - по 20 лева отгоре.

Светлана Ангелова от ГЕРБ обясни, че от 1 юли право на помощи ще имат повече семейства заради по-високия праг: "С вдигане на прага за семействата за достъп на семейни помощи това означава, че 10 хил. семейства с деца ще имат право да получават семейни помощи от 1 юли."

Депутатите запазиха субсидията за партиите на 11 лева за получен глас. По-разгорещени дебати предизвикаха субсидиите за общините. В рамките на обсъжданията се наложи председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова да разтълкува казаното от премиера Бойко Борисов преди дни, а именно - предупреждението към кметовете, че може да има тежки финансови санкции.

Борисов обаче никога не е призовавал за увеличаване на местни данъци и такси, категорична бе Стоянова: "Лъжа е, че някой казва на общините да вдигат данъците. Този някой, ако сте гледали внимателно изказването му, казва на общините да си събират данъците. И това е, което трябва да правят общините, а не да правят недобори за стари години, а не да правят суми, които не се плащат."

Острата реакция на Менда Стоянова бе провокирана от депутата от "БСП Лява България" Емил Райнов, който поиска повече пари за общините в област Монтана: "Нали разбирате, че в този беден регион, вашата повеля - "вдигайте местни данъци и такси,за да събирате повече пари", няма как да се осъществи. От тези хора ще вземете повече такси, колкото цървулите на бедния."

Квотата за ваучерите за храна ще бъде увеличена с 20 млн. до 260 млн. лева, решиха още депутатите. Талоните могат да се купуват от фирмите и да бъдат давани на техните служители, като до този размер са освободени от корпоративен данък.

Освен повече пари за редица министерства, Пленарната зала отхвърли и предложенията на опозицията за увеличаване на депутатските заплати. По-късно финансовият министър Владислав Горанов обеща при икономии да отпусне още пари за социални дейнисти и изрази надежда, че новият дълг няма да достигне 5,3 млрд., както записаха депутатите в бюджета:

"Ако случайно се окаже, че в 2016 г. не се налага да използваме ликвидни буфери за операции по финансирането, свързани с неблагополучия в резултат оценка качеството на финансовата система, същите тези средства, освен че чисто хипотетично ще оскъпят финансирането на дълга, стоейки ненужно във фискалния резерв и заплащайки мининални лихви за тях, ще послужат безспорно за финансиране на салдото през следващите бюджетни години", обясни той.

Депутатите потвърдиха изключението парите от концесията на Летище София да не отиват в Сребърния фонд, а за плащане  дълговете на БДЖ. Въпреки това субсидията на "Пътнически превози" ще бъде запазени на 175 млн. лева.

Догодина банките, пенсионните фондове и застрахователните компании ще преминат оценка на качеството на активите и след това - стрес-тестове на компаниите. Янаки Стоилов от БСП Лява България настоя при еветуални проблеми, заради които се залага буфер в бюджета, недостигът да не бъде плащан от данъкоплатците: "Вече имаме горчивия пример с КТБ, с начина, по който се процедираше, така че тези евентуални проблеми трябва да бъдат понесени изключително, или поне главно от тези, които са собственици на съответните институции."

Депутатите дадоха мандат на правителството да поеме до 3,9 млрд. лева от външните пазари по глобалната дългова програма, ратифицирана през февруари от парламента. Според нея страната ни може да вземе до 8 млрд. евро нов дълг за три години. Повече от 3 млрд. евро вече бяха взети през тази година.

Народните представители решиха още ДАНС да разполага със 71 млн. лева през следващата година, въпреки аргументите на опозицията за необходимостта от допълнителни средства на агенцията, която е пряко отговорна за националната сигурност.

Кризата с бежанците, ангажиментите на страната ни към ЕС и инцидентът на Летище София във вторник бяха сред аргументите за повече пари за ДАНС. С тях трябва да се осигурят по-добри заплати и оборудване на служителите на агенцията, смята Атанас Мерджанов от "БСП лява България": "На председателски съвети в Брюксел поемаме ангажименти, притесняваме се, виждаме какво се случва в Европа и по света и в крайна сметка за най-важния орган за сигурността ние не отпускаме елементарните финансови средства, които са необходими."

Бюджетната комисия категорично оцени отпуснатите пари за ДАНС като достатъчни, припомни от своя страна Емил Димитров от Патриотичния фронт: "Тук обаче получаваме указания, че той трябвало да бъде друг - цели и задачи. А какви цели и задачи вие бяхте възложили 2014 г.? Да разкрие това, което се случва в банките ли или да не се разкрие? Да бъде назначен кой или кой да не бъде назначен? Мисля, че задачите, които са били тогава, са задачи и сега. Ако те искат да работят, могат да работят."

Пленарната зала не одобри двойното увеличение на парите за ин-витро, въпреки аргументите на Нестимир Ананиев от реформаторите: "13 хил. първолаци по-малко ще има тази година и аз лично мисля, че това е поради липса на деца."

Бюджетът на Министерството на правосъдието предвижда 60 млн. лева от приходи, помощи и дарения. Заложените разходи са 250 млн., от които за политика в областта на здравеопазването са предвидени 80 млн., а за политика в областта на изпълнение на наказанията - 117 млн. лева. Размерът на разходите в бюджета на омбудсмана за следващата година ще е над 2,5 млн. лева.

Парламентът прие и бюджета на Министерството на труда и социалната политика, според който приходите за следващата година са 26 млн. лева.

"За следващата година разходите в държавата се увеличават с около 2 млрд. лева, от които голяма част, някъде около 370-380 млн., са увеличенията в социалната сфера. Това отива в две направления - за пенсионери и за деца", заяви при обсъждането на бюджета социалният министър Ивайло Калфин и уточни:

"Голямото число, което се увеличава... това е свързано с пенсионната система и с бюджета на НОИ. По отношение на политиката, свързана с децата, в рамките на бюджета на Министерство на труда и социалната политика разширяваме обхвата и повишаваме доколкото е възможно в бюджета разходите за тази политика. Да, има допълнителни предложения. И ще ви кажа защо и аз, както и сигурно всички от колегите ми, не сме доволни от бюджета за следващата година. Политиките в социалната сфера, които правим, нови, тази година се дължат на реформите, които направихме през 2015 г. Всички тези допълнителни приходи, с много малки изключения, са на практика генерирани допълнителни ресурси."

След гласуването председателят на парламентарната група на БСП Михаил Миков направи изказване, в което обоснова отрицателния си вот:

"Ние от "БСП лява България" не можем да подкрепим такъв текст. Който казва "Не" на разходите за първокласниците, който казва, че няма значение от това, че отпадат 20% от децата между първи и осми клас, който казва: нас, правителството, не ни интересува, че децата на 50-те процента бедни родители, които тръгват в първи клас, във втори и трети клас си тръгват от училище, който казва "Не" на повече средства за безработица, защото безработицата спада по един ясен механизъм, механизма на Терминал 2."

Народните представители гласуваха и актуализацията на бюджета за тази година, която се прави през закона за следващата и с която се отпускат повече пари за европроекти, както и за допълнителни средства за МВР и Министерство на отбраната.

Източник: BNR.bg