Общините трябва да поемат повече тежест по собствената си издръжка

Премиерът Бойко Борисов нареди на кметовете да вдигнат местните данъци и такси в големите градове. Като основна причина за исканото от него вдигане на налозите, той изтъкна борбата с тероризма, бежанската криза парите за сигурност в бюджета на страната, които ще бъдат увеличени.

Борисов събра кметове на ГЕРБ, Реформаторския блок и ДПС и независими градоначалници на конференция "Перспективите пред местната власт в новия програмен период", организирана от гражданското сдружение на ГЕРБ и фондация "Ханс Зайдел". Там премиерът нахока градоначалниците и заяви, че те трябва да поемат по-голяма тежест от издръжката на общините си, пише в. "Сега".

Министър-председателят предупреди, че заради заплахите от тероризъм Европа също ще бъде принудена да промени курса и да дава милиарди евро за сигурност, които ще трябва да бъдат намерени отнякъде и е възможно това да стане чрез по-строг контрол по европейските програми. 

Да "наплашиш" кметовете

Борисов бе категоричен вчера, че новите реалности са наложили рязко вдигане на средствата за сигурност и отбрана в държавния бюджет и поради тази причина правителството не можело да си позволи да субсидира общините. 

"Престанете да се правите на добри. Имате дългове, но не искате да си ги съберете в населените места, а идвате при мен да ви извадя парите", обърна се гневно премиерът към кметовете и накара всеки от тях, чиято община е задлъжняла, да се изправи в залата. Повечето присъстващи станаха на крака. "Ако и вие сте калпави, и вашите пари трябва да дойдат директно от бюджета", скара се още Бойко Борисов. 

Той даде да се разбере, че първият начин да се облекчи положението в столицата е вдигането на билетите за транспорта. "Абсурдно е метрото в София да е 50 цента, или 1 лв. Като искаш да живееш на бул. "Витоша", на жълтите павета, и да се возиш на метро, не може местната такса да ти е същата като в някое село", заяви той.

Премиерът предрече тежки времена за общините и заради проблемите на ЕС, който по думите му може да посегне на парите за еврофондове, за да финансира справянето с бежанската криза и борбата с тероризма. Орязването щяло да стане, като се откаже финансиране на лошо изпълнени проекти. 

"За една запетайка да ни барнат, че не е така, ще следват тежки финансови корекции и дори сваляне на проекти", предупреди Борисов, но оптимистично заключи, че за момента "сме стабилни, имаме добър капацитет, добре стоим отвън". 

"Добре ли ги наплаших", обърна се Борисов към министрите, които присъстваха на конференцията - Владислав Горанов, Лиляна Павлова, Ивелина Василева. 

Противоречие с предизборните обещания

Сегашната позиция на Борисов влиза в противоречие с обещанията, дадени от кандидатите за градоначалници на ГЕРБ по време на кампанията за местните избори. Те или се пазеха от коментари по темата, или категорично бяха против всякакви увеличения. 

В програмата си за управление на столицата за периода 2015-2019 г. Йорданка Фандъкова не спомена за увеличение на местните данъци и такси. Такова не присъства и в предизборно декларираните намерения на спечелилия с 85% от гласовете Димитър Николов в Бургас, който е и зам.-шеф на ГЕРБ. 

Малко преди вота победилият във Варна Иван Портних се похвали, че не само запазил непроменена данъчната тежест на жителите на морската ни столица, но дори намалил някои ставки - такса битови отпадъци с 0,2 промила за нежилищни имоти на физически лица и с 10% налога за определени видове МПС. 

След като отново встъпи в длъжност като кмет на Пловдив, Иван Тотев обяви, че ще търси възможност за намаляване на някои данъци в града, вкл. за автомобилите, а останалите налози няма да бъдат пипани. ю

Сред изключенията са Сливен, където новият кмет от ГЕРБ Стефан Радев обяви значително увеличение на местните данъци и такси с общо около 60%, а в Пазарджик смятат да предложат увеличение с 20%.

Местните данъци

Местните власти решават в началото на всяка година дали да променят размера на данъците и таксите. В последните няколко години по-често се увеличава такса смет и по-рядко - данъците. В началото на тази изборна година общините масово запазиха налозите си от 2014 г., увеличения нямаше и м.г. спрямо 2013 г. 

Последният опит на Столичната община да увеличи данък сгради се сгромоляса през 2011 г. Оттогава в София не е променян нито един налог, а кметът Йорданка Фандъкова обеща да не го прави и през 2016 г. Варна, Пловдив, Русе, Бургас в началото на 2015 г. запазиха нивата на местните налози, като обявиха, че ще разчитат на по-добра събираемост и затягане на харчовете. 

Единствено в Стара Загора и Ловеч увеличиха такса смет заради по-големите си разходи към държавата за всеки тон депониран отпадък. През 2013 г. по данни на сдружението на общините 10% от кметствата са увеличили местните данъци и такси - сред тях бяха Пловдив, Варна, Добрич, Стара Загора, Горна Оряховица, Ямбол и Балчик.

Източник: в. "Сега"