След половин век в киното един от най-големите таланти в комедийния жанр готви първия си тв сериал, а ние припомняме някои любопитни факти от филмографията му

Уди Алън снима първия си тв сериал. Продукцията за "Амазон" излиза догодина, а самият режисьор и сценарист споделя: "Не знам как се забърках в това. Нямам идеи и не съм сигурен откъде да започна..." Работата по проекта обаче напредва, макар и бавно.

Е, нашата задача да обобщим 80-годишния му живот не е по-лесна - само като режисьор той е създал над 50 филма (и още повече в качеството си на сценарист) и ежегодно пуска ново заглавие. Ето още малко фактология:

- Най-новото му предложение "Почти нормален" вече е по кината и у нас, с Хоакин Финикс в главната роля. Партнират му Паркър Поузи и Ема Стоун, звезда и в миналогодишния "Магия в полунощ".

Сюжетът

Ейб Лукас (Финикс) е професор по философия, чиято воля за живот се събужда, когато извършва екзистенциална постъпка.

Скоро след като пристига да преподава в колежа на малък град, Ейб се обвързва с две жени: самотната професорка Рита Ричардс (Поузи), която се надява той да я спаси от нещастния й брак, и най-добрата му студентка Джил Полард (Стоун), превърнала се и в най-близката му приятелка.

Чиста случайност променя всичко, когато Ейб и Джил дочуват разговор между непознати и се оказват въвлечени в неговия сюжет.

Едва след като прави своя съзнателен избор, Ейб е в състояние да прегърне живота отново. Но какъв е резултатът от това негово решение и как породените от него събития се отразяват на него, Джил и Рита?

- Догодина се навършва половин век от излизането на режисьорския му дебют What's Up, Tiger Lily? (1966). Това всъщност е японският шпионски екшън "Международна тайна полиция" (Kokusai himitsu keisatsu: Kagi no kagi), дублиран на английски. Репликите обаче не са преведени, а са съчинени от Уди и променят сюжета, превръщайки го в пародия...

- Първият му истински режисьорски филм е комедията "Вземи парите и бягай" (1969), където изпълнява и главната роля - на рецидивиста Върджил Старкуел, чийто опит за банков обир се проваля заради нечетливия му почерк... 

Видео: "Уди Алън: Документално"

- Всъщност кариерата му започва като сценарист с "Какво става, котенце?" (What's New Pussycat, 1965), където се появява и пред камерата в компанията на звезди като Питър О'Тул, Питър Селърс, Урсула Андрес и Роми Шнайдер. Оттам е и едноименният хит на Том Джоунс. А жанрът, естествено, е комедия.

- Поради всестранния си талант и своята продуктивност Уди Алън е сред най-често номинираните за "Оскар" творци, макар че не посещава церемониите. Има седем номинации за режисура и 16 за оригинален сценарий. Печели и в двете категории с романтичната комедия "Ани Хол" (1977), който носи статуетката за главна женска роля на Даян Кийтън, а е избран и за филм на годината. С него получава и единствената си актьорска номинация.

Виж още: Фобиите на звездите

- В сценарната категория Уди е отличаван още с "Хана и нейните сестри" (1986) и "Полунощ в Париж" (2011), а е номиниран с "Интериори" (1978), "Манхатън" (1979), "Бродуей Дани Роуз" (1984), "Пурпурната роза от Кайро" (1985), "Радио дни" (1987), "Престъпления и прегрешения" (1989), "Алис" (1990), "Съпрузи и съпруги" (1992), "Куршуми над Бродуей" (1994), "Могъщата Афродита" (1995), "Да разнищим Хари" (1997), "Мачпойнт" (2005) и "Син жасмин" (2013).

- Благодарение на него "Оскар" са печелили също Кейт Бланшет (за "Син жасмин"), Даян Уест (за "Куршуми над Бродуей" и "Хана и нейните сестри"), Мира Сорвино (за "Могъщата Афродита"), сър Майкъл Кейн (за "Хана и нейните сестри"), Пенелопе Крус (за "Вики, Кристина, Барселона", 2008).

- В две от заглавията на филмите му фигурира думата "секс": "Всичко, което сте искали да знаете за секса... но сте се страхували да попитате" (Everything You Always Wanted to Know About Sex * But Were Afraid to Ask, 1972) и "Секскомедия в лятна нощ" (1982).

Видео: Уди Алън в "Жиголо на средна възраст"

- Озвучава Мравката Зет в едноименната пълнометражна анимация на "Дриймуъркс" с оригинално заглавие Antz (1998), редом с Шарън Стоун, Силвестър Сталоун, Джийн Хекман, Кристофър Уокън, Дани Гловър, Ан Банкрофт.

- Има участие и в "Казино Роял" - но не филма с Даниел Крейг от 2006 г., а мегапародията на шпионските филми от 60-те. Агент 007 се играе от няколко актьори начело с Питър Селърс, с когото Уди работи и по сценария. Роля има и автентичното момиче на Бонд от "Д-р Но" Урсула Андрес, а в злодея Льо Шифр се превъплъщава самият Орсън Уелс.

Освен актьор, режисьор, сценарист, музикант и шоумен, той е също така писател, популярен у нас най-вече със сборника "Ако импресионистите бяха зъболекари". По случай днешната му 80-годишнина на български излиза книгата на Дейвид Еваниър "Уди. Биография", а издателите от "Колибри" припомнят пет крилати фрази на Алън Стюарт Конигсберг (както е истинското име на Уди):

* Когато до родителите ми достигна слухът, че са ме отвлекли, те веднага взеха мерки - дадоха стаята ми под наем.

* Вярвам във всевиждащото око, което ни следи отгоре. За съжаление, това е правителството.

* Когато слушам продължително Вагнер, ме обзема желание да нахлуя в Полша.

* Ако си бисексуален, това чисто теоретически удвоява шансовете ти за приятно изкарване на съботната вечер.

* Ако можеше Бог да ми даде ясен знак! Например голям депозит на мое име в швейцарска банка.