Къде в Европа най-добре можете да се наслаждавате на зимни спортове

Зимата идва, а с нея и надеждите за приятна ваканция, изпъстрена с каране на сноуборд или ски в планината. Зимните спортове са любим момент за много хора, а подходящите курорти са повече от щастливи да предоставят необходимите условия за най-приятното изкарване. Къде обаче се намират най-добрите места за ски туризъм в Европа?

Британският в. "Дейли стар" определя петте държави, където най-добре можете да се насладите на зимните спортни изживявания и България е сред тях. Останалите държави, които предлагат прекрасни условия за ски туризъм, са Австрия, Италия, Франция и Швейцария.

България

Изданието описва България като чудесно място за тези, които искат да намерят възможност за евтина ски почивка.

Според "Дейли стар" в България условията за начинаещите са чудесни - добра цена за уроци, наемане на ски и пропуски за пистите. Курортите имат ски училища с инструктори, говорещи английски език.

В специален материал, посветен на един от двата ни силни зимни курорта - Банско, авторите описват мястото като идеално за тези, които не могат да си позволят скъпа почивка, но искат качествени условия и добри писти. 

В Банско има повече от 70 км ски писти, като поне 7 км от тях са осветени и подходящи за нощно каране. Също така има и шанца, където фрийстайлърите могат да показват на какво са способни.

Изборът от хотели в курорта е изключително богат, като могат да се намерят, както скромни семейни хотели, където престоят на човек може да излезе между 10 и 20 лв., така и луксозни, 5-звездни хотели, където цената на единична нощувка надхвърля 3000 лв. Все пак средните цени варират между 70 и 120 лв. за нощувка в хотел с 3 звезди. 

Местата за хапване и забавления също са изключително разнообразни - от гурме ресторанти с изискано обслужване, до механи и бирарии. В обикновена механа цената за хапване за човек варира между 10 и 25 лв. 

Подобно е положението и в другият голям български курорт - Боровец - съвременна база с разнообразие от барове, хотели, ресторанти и магазини. 

Ски пистите са с различна трудност, но все пак като че ли са по-добри за начинаещи – на опитните скиори може да им се сторят твърде ограничаващи.

Цената за шестдневен достъп до пистите и наем на ски и щеки е 420 лева.

Франция

Kurortat kurshevel

Франция е описана като страна с едни от най-добрите ски курорти в света, които могат да покрият нуждите на всеки. Условията са прекрасни заради факта, че френските курорти са на по-голяма надморска височина от всички в Европа и сезонът там е доста по-дълъг.

Ски комплексът Куршевел предлага подходящи писти за начинаещи и професионалисти, а дневната карта струва не повече от 50 евро на човек. 

Цените за нощувка в Куршевел варират между 90 и 500 евро на нощувка. Хапването в ресторант би излязло по-скъпо, отколкото в повечето български заведения, като средните цени варират около 25-35 евро, макар че могат да бъдат намерени и прилични места, където можете да хапнете и за по-малко пари.

Виж още: Във Франция ни смятат за конкуренция в зимния туризъм

Австрия

Kurortat kitsbyuel v avstriya

Австрия е страната, която може да плени любителите на зимните спортове с безкрайни пейзажи, спиращи дъха гледки и отлични ски курорти. 

Най-известната дестинация е курортът Кицбюел, който се намира в провинция Тирол. Той предлага повече от 1000 километра писти и гледчери, високи над 3400 етра, които гарантират перфектни условия за зимен спорт.

Дневните карти могат да се купят на място и онлайн, а цените им започват от 53 евро.

Нощувките в хотел в Кицбюел излизат средно около 200 евро, но могат да бъдат намерени и места, където да пренощувате и за около 100 евро. Обяд или вечеря в ресторант излиза средно по около между 40 и 60 евро на човек (в среден клас заведение).

Италия

Kurortat klaviere

Макар да е известна с богатото си културно наследство, пясъчните плажове, уникалните модни икони и зашеметяващата си архитектура, Италия е и отлична дестинация за ски. Граничеща с Франция, Швейцария и Австрия, страната е очевиден техен конкурент и има традиции в ските.

Курорти като Клавиерe са перфектни както за учене, така и за професионален спорт. Сноубордът също е популярен сред местни и туристи, а най-високият лифт ще ви отведе на 3490 метра над морското равнище.

Средната цена на шестдневна карта е около 260 евро.

Оферти за хотели в Клавиере могат да се намерят и на доста сносни цени - между 40 и 70 евро на нощувка. Масово цените не надвишават 100-150 евро, което прави дестинацията доста щадяща портфейла.

Ресторантите в курорта също не са скъпи по критериите за европейски зимни курорти, като в механа вечеря за един човек може да излезе между 20 и 40 евро. Разбира се има и изискани ресторанти, които да задоволят по-претенциозните вкусове.

Виж още: Най-добрите хотели и ски курорти за 2013 г.

Швейцария

Kurortat tsermat

Швейцария е популярна сред туристите с многото си езера, старинни градове и села и най-добрите часовници в света. Тя е страна с планински релеф и следователно е перфектното място за ски или сноуборд.

Пейзажите са изумителни и сами по себе си дават основателна причина за екскурзия, но ако тя бъде комбинирана със спускане по безкрайните снежни писти, преживяването наистина може да се окаже незабравимо.

Курортът Цермат е любим както на скиори, така и на сноубордисти, които често го определят като "зимна приказка". Разположен точно до границата с Италия, неговият най-висок връх е на 3820 метра от морското равнище.

Шестдневна ски карта в пиковия сезон ще ви струва около 320 евро.

Швейцарският курорт има голямо разнообразие от хотели. Цените за нощувка започват около 180-200 евро. Най-често нощувката за един човек е около 250-300 евро. Вечеря в по-скромен ресторант може да излезе около 20 евро на човек, а в среден тип - около 30-40 евро. 

Цени на самолетни билети, както и на конкретни билети може да се проверят със специализирани търсачки като kayak.com и skyscanner.net.

Източник: Bulevard.bg, "Дейли стар"