Възможностите на България за стабилно развитие на зимния туризъм са впечатлили, но и обезпокоили френския депутат Венсан Ролан

През 2006 г. френският депутат Венсан Ролан изготвя доклад до тогавашния министър- председател Доминик дьо Вилпен. Анализът е на тема "Предимства на зимните курорти. Преразпределение на пазарите в условия на международна конкуренция".

Венсан Ролан е парламентарист от областта Савоа, регион Рона-Алпи, една от най-развитите във Франция по отношение на зимния туризъм. Там се намира и националният парк Веноаз, в който има 800 км писти и е посещаван от почти 1 млн. туристи. 

Въпреки възможностите на избирателния му район Ролан смята, 

че България е опасен конкурент на френските зимни курорти

В доклада се казва, че бързото развитие на зимните курорти в България се превръща в заплаха за френските курорти по отношение контингента на чуждестранните туристи. Трансферът на клиенти е особено изразен за Великобритания, чийто пазар прогресивно се преориентира към българските курорти, които британските туристи ценят заради ниските цени, глобалните продукти, посрещането и атмосферата. 

Виж още: Защо руснаците (и не само те) няма да дойдат в България

От друга страна, английският пазар е първият по търговско значение за Франция от международните пазари. За курортите, които традиционно масово разчитат на английските туристи, в краткосрочен план неблагоприятният ефект може да се окаже значителен. 

България също така се стреми да извоюва позиции и на пазарите на Балканите, като обедини и канализира потоците от тези страни. 

Френският депутат е притеснен, 

че българските зимни курорти са изключително привлекателни за английските туристи

Той е извадил данни, че според Държавната агенция по туризъм зимните спортове държат 20% от общия брой туристи - около 800 хил. годишно. Те произхождат главно от Обединеното кралство, Русия, Гърция и Германия чрез посредничеството на туроператори. Последните цифри сочат, че рязко е скочил броят на туристите от Обединеното кралство и Русия. 

Основна отличителна черта на българските курорти е преобладаващото мнозинство на британски туристи, като сред тях мажоритарен дял имат хората със средни доходи. 

В доклада се изтъкват и големите потенциалните възможности, които България има за развитие на зимния туризъм

Територията на България е 48% планинска. В тези зони са концентрирани общо 227 общини, разположени между планинските масиви на Пирин, Рила и Стара планина. Релефът и структурата на тази планински масиви, близки до тези на Вогезите и Юра, позволява лесно оборудване с лифтови съоръжения. 

Ски-зоната на България се състои основно от четири курорта за зимни спортове: Банско, Боровец, Пампорово и Витоша-Алеко. Към тях следва да добавим и 10 по-скромни по размер и възможности обекти. Ски-зоните са добре оборудвани със сравнително модерно и качествено оборудване. 

В доклада се отчита, че хотелската база в България е изградена в последните години и е с много добро качество

Депутатът пише още, че към настоящия момент предлагането в българските курорти е основно ориентирано към ските на писта организирани от дружества - стопани на лифтовите съоръжения. Поради това то се характеризира с простота на продукта, като допълва предлагането със странични услуги, свързани с почивка и релакс. 

Останалите видове зимни развлекателни дейности, спортни или други, са много слабо развити, например ски-бягането, което е в ембрионален стадий. Инвестициите, необходими за изграждане на съответните съоръжения за тези дейности, често не са по възможностите на местно ниво. 

Алтернативи на ските най-често се предлагат от луксозните хотели, 

например спа и релакс процедури, традиционни за България

В доклада се прави констатация, че към настоящия момент българската държава няма действаща национална стратегия и политика за реклама на курортите си в чужбина. Секторът все още не е истински структуриран. 

Промотирането на българския туристически продукт основно се извършва от чуждестранни туроператори за сметка на местните, за които е трудно да работят в условията на ресурсни ограничения поради малкия брой курорти и лимитиран капацитет. 

В края на изложението до министър-председателя Доминик дьо Вилпен депутатът Венсан Ролан заявява успокоително, че въпреки огромния потенциал на България в зимния туризъм в скоро време може да се очаква развитието на българския туристически пазар да бъде ограничено под натиска на все по-строги нормативи, 

свързани с опазването на околната среда

Такава тенденция вече беше отбелязана в Полша, Чехия и Словакия.

Възможностите на България за стабилно развитие на зимния туризъм са впечатлили, но и обезпокоили френския депутат Венсан Ролан. Той е анализирал изключително ясно и точно  потенциала на страната ни. За жалост такъв поглед от български парламентаристи и министри няма. 

Фалшивата дискусия "За" и "Против" зимния туризъм и ските показва само липсата на далновидност, управленски качества и невъзможност да се вземат решения, които ще променят туристическата карта на страната. 

Още един извод може да се извади от този доклад - че може би не са голословни информациите за съществуване на чужди лобита, противопоставящи се на развитието на зимните курорти у нас.

Виж още: По-евтино море заради отлива на руснаци

Източник: Novini.bg