Министърът на туризма Николина Ангелкова даде старт на рекламната кампания по паневропейските телевизии "Евроспорт", "Дискавъри ченъл", "Евронюз" и "Нашънъл джеографик ченъл".

Направихме всичко възможно кампанията да стартира максимално бързо и да усвоим ефективно европейското финансиране, отбеляза министър Ангелкова. По думите й излъчванията по някои от телевизиите са започнали още в началото на месеца, като вече са обхванали и четирите тв канала.

Рекламната кампания по паневропейските телевизии е част от мерките за компенсиране спада на руски и украински туристи, като очакваме засилен интерес от Германия, Австрия и Франция, допълни Николина Ангелкова. 

Виж още: С кого да заменим руските туристи?

За да започне максимално бързо излъчването, са използвани вече съществуващи клипове, които са допълнително адаптирани за кампанията - един имиджов и друг с акцент върху културно-историческия туризъм.

30-секундните реклами са на шест езика - немски, френски, английски, руски, испански и български, като се работи и по други езикови версии. Предвидено е да се въртят в праймтайма на телевизиите, предимно вечер и в сутрешните емисии.

За летния сезон туроператори очакват ръст и на туристите от Полша (с 6-7%), Чехия (с 5-6%) и съседните балкански страни (Турция и Гърция с около 10%, Сърбия - към 2%, а Македония с 3%).

За Литва, Латвия и Молдова прогнозите са за по-значителен ръст - над 40%. Положителни са очакванията и за записванията от Беларус, откъдето се очакват около 5% повече туристи.

Тези данни не трябва да ни успокояват - браншът е сериозно притеснен за летния сезон и ние ще търсим всички възможности за привличане на повече туристи, подчерта министърът на туризма.

Виж още: Летният сезон пред крах заради отлива на руснаци

По всеки от четирите канала се предвижда да има три вълни на излъчване по осем седмици, като в края на годината рекламните спотове ще са достигнали над 20 хил. излъчвания на няколко континента.

Четирите медии на практика обхващат почти цялата територия на Европа, а също така държави от Близкия изток, Африка и Азия.

Покритието само на Eurosport е 15 млн. зрители на ден в 54 държави. Euronews се излъчва в 156 държави и достига до 419 млн. домакинства чрез кабелни и цифрови платформи. Discovery Channel обхваща до 97 млн. домакинства само в Европа, Близкия изток и Азия. National Geographic Channel има аудитория от 458 млн. домакинства в 173 държави по света.

Излъчванията се финансират по проект "Провеждане на целогодишна рекламна кампания на България по водещи паневропейски телевизионни канали". Той е на обща стойност от около 2,5 млн. евро без ДДС и се финансира по ОП "Регионално развитие" 2007-2013, но неговото изпълнение през годините е било забавено.

През последните месеци екипът на туристическото ведомство е ускорил всички процедури, за да усвои ефективно европейското финансиране. Като бонус към сключените договори с телевизиите се договарят посещения на снимачни екипи у нас.

Друга безплатна екстра, върху която работи екипът на министерството, е рекламата в интернет каналите на четирите медии.

Според анализите и проучванията именно европейските държави са сред основните целеви и генериращи пазари за българския туризъм, напомнят от ведомството на Ангелкова.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) за 2014 г. държавите от ЕС са с относителен пазарен дял в България над 60% и общ обем близо 4,5 млн. туристи, което е 6,1% ръст спрямо предходната 2013-а.