Дрогата се разпространява с главоломни темпове, а всички си затваряме очите, заяви просветният министър Тодор Танев на пресконференция по въпроса за насилието в училище

Танев не разполага с конкретни данни за разпространението на наркотици, но онагледи с цифри насилието и обобщи: 1662 случая на физическа агресия са регистрирани за текущата учебна година.

През учебната 2014/2015 г. общият брой на училищата в страната е 2564

Освен физическото насилие, се наблюдава и вербална агресия - в 1603 случая. По думите на Танев, са констатирани и 256 случая, които той определи като неадресирана агресия. Данните са докладвани в регионалните инспекторати, след което са стигнали и до МОН. 

Министър Танев е категоричен, че е наложително да се предприеме активна кампания срещу насилието в училище.

МОН обмисля мерки и срещу употребата на наркотици от учениците

Не е ясно все още какви точно ще бъдат те, но Танев смята, че са нужни нови мерки, защото с класическите няма да се разреши проблемът. Образователният министър разчита на новата специална работна група с участието на вътрешния министър Румяна Бъчварова и на подкрепата на МВР.

В борбата с насилието в училище психолози и възпитатели ще обобщят досегашната практика и ще споделят добри идеи за преодоляване на проблема. До един месец работна група трябва да подготви спешен пакет от мерки. Изпълнението им ще започне в оставащите месеци до края на учебната година. Планира се и стратегически пакет, съдържащ по-дългосрочни мерки, информира още агенция КРОСС.

Конференцията, която Танев обяви, че ще се състои до края на април, няма да бъде достатъчна, смята той. Затова ще се наложи серия от такива форуми, които системно да се провеждат и да пътуват в страната.

Източник: КРОСС