Няколко прости съвета за манпулация на условията в наша полза

Продажбите са малко или много гръбнакът на всеки бизнес. Без печалба работата няма как да върви. Затова е и толкова важно да можем да привличаме клиенти. Клиентите, от своя страна обаче, не винаги се редят на опашка, за да ни дадат парите си. Затова и трябва да се научим на всички възможни техники, които да ни помогнат да убедим евентуалния клиент, че именно нашият продукт си заслужава.

Манипулативните техники са част от занаята и добрият продавач знае как и кога да ги използва. "Бизнес инсайдър" дава 11 съвета как да влияем на хората, без дори да го осъзнават.

Независимо дали искате хората да ви харесват, да се съгласяват с вас или да купуват продуктите ви, можете да използвате тези съвети, за да се чувствате по-могъщи в ежедневното си общуване. 

1. Използвайте опция "примамка", за да купуват продукта ви 

Ако имате проблем с продажбата на по-скъпия от два продукта, обмислете добавянето на трета опция, чиято единствена функция е да направи така, че "скъпият" продукт да изглежда по-привлекателен. Третата опция, или примамката, трябва да бъде на същата цена като по-скъпия продукт, но по-неефективен. 

2. Променяйте средата така, че да предизвикате емпатия у другия

Когато преговаряте с някого, провеждайте срещата в кафене, вместо в заседателна зала, за да може другата страна да намали "свали щитовете". Хората използват по-малко емпатия, когато виждат предмети, свързани с работата, отколкото ако са заобиколени от неутрални неща и неработна среда. 

3. Помагайте на хората с постигането на целите им, за да ги накарате да ви свършат услуга 

Дайте на някого нещо, от което има нужда, така че да се чувства задължен да ви върне услугата. Когато ви благодари за помощта, кажете: "Разбира се, това правят партньорите един за друг".

Виж още: Няколко трика, с които да манипулираме чуждото подсъзнание

4. Имитирайте езика на тялото на хората 

Фино имитирайте начина, по който някой седи или говори, за да го накарате да ви хареса повече. Той или тя вероятно дори няма да разбере, че го/я копирате. 

5. Говорете бързо, за да накарате човека, с когото спорите

Когато някой не е съгласен с вас, говорете по-бързо, за да има по-малко време да осмисли това, което казвате. Ако човекът се съгласява с вас, говорете по-бавно, за да има повече време да оцени посланието. 

6. Използвайте объркващи фрази, за да откликнат на молбата ви 

Вместо да казвате на хората, че продавате осем картички за 3 долара, им кажете, че цената е 300 цента за осем картички, "което си е изгодна сделка". Подобно броене може да обърка много хора и те да приемат цената като изгодна. 

7. Искайте си услуги от хората, когато са изморени

Молете хората за помощ, когато са изтощени и нямат психическата енергия да поставят под съмнение молбата. 

8. Поставете снимка на очи, за да накарате хората да се държат етично 

Създайте у хората усещането, че някой ги наблюдава, като поставите снимка на очи. Така вероятността да разчистват след себе си и връщат взетите на заем неща е по-голяма. 

Виж още: Как да убеждаваме

9. Използвайте съществителни имена вместо глаголи

Използването на съществително име подсилва идентичността ви като член на определена група и подхранва необходимостта на хората да се числят към нещо. Ако агитирате някого да гласува, много по-голям ефект ще има ако го попитате "Колко важно за вас е да сте гласоподавател?", отколкото "Колко важно за вас е да гласувате?". 

10. Предизвикайте страх, за да ви дадат това, което искате 

Хората, които изпитват страх, а след това облекчение, реагират положително на молби впоследствие. Това е така, защото познавателните им ресурси са заети с мисленето за потенциалната опасност, с която са се сблъскали. 

11. Концентрирайте се върху печалбата за другия

Докато преговаряте, изтъквайте на партньора си какво му престои да спечели, за да го накарате да се съгласи с вашата оферта. Например, ако се опитвате да продадете кола, трябва да кажете: "Ще ти дам колата си за 1 000 долара" вместо "Искам 1 000 долара за колата.

Виж още: Как да се харесате на шефа

Източник: "Бизнес инсайдър"