Как да постигаме своето, когато топката е в другата страна

В общуването си с хората ние сме поставени в сутиации, когато нещата не зависят от нас, а от другата страна. Често тогава нещата висят "на кантар" и трябва да използваме цялата си способност да убеждаваме, за да стане на нашето. Понякога обаче това не е достатъчно.

Тогава се намесват методите за подсъзнателна манипулация. Хората като цяло сме доста предвидими в действията си и ако ги наблюдаваме достатъчно, ще сме способни да извлечем максимума информация за тях и за това как можем да им влияеем.

Все пак има и някои общочовешки истини, които биха ни помогнали в ситуация, когато нещата не зависят от нас и все пак искаме да повлияем на събитията.

Ето няколко хитри хода за това:

"Камък, ножица, хартия"

Популярната игра "Камък, ножица, хартия" се възприема като игра на късмета, но всъщност тя може да бъде манипулирана, като използваме подсъзнанието на противника. Преди самата игра, задайте въпрос на опонента си. Преди да попитате започнете да казвате: "Камък, ножица, хартия". В по-голямата част от случаите играчите, без да се замислят, избират "ножица". Друг начин е при самото повтаряне на "Камък, ножица, хартия" да натъртите на някоя от думите. Подсъзнателно противникът ви ще реши, че сте избрали това, на което сте натъртили. След това просто го изиграйте.

Смехът издава

Ако сме в група и всички изпаднат в смях, човек поглежда към този, който му е най-близък или с когото би желал да стане по-близък.

Повторението е майка на знанието

Когато говорим с някого, той използва определен запас от думи. Пробвайте по време на разговора да изберете една дума от неговия речник и всеки път, когато той каже тази дума или близка до нея по смисъл, кимвайте, усмихвайте се или използвайте някой утвърдителен жест. Резултатът - думата започва да се повтаря по-често.

Виж още: 10 здравословни трика, които ще помогнат да успокоим тялото си

Загнездилата се песничка

Загнездилите в главата ни песни могат да бъдат нещо изключително ужасно. За да ги разкарате оттам, пробвайте да си мислите за това как свършват. Според една от теориите, човешкото съзнание има свойството да зацикля на незавършени неща. Така, когато си мислим за свършека на песента, ще можем да се освободим от нея.

Авторитетът на родителското тяло

Самото ни общество е изградено върху патриархални ценности. Това оставя следа и на подсъзнателен план. Така че сполучлив трик е, когато искаме околните да възприемат сериозно дадена мисъл, полезно е да кажем, че ни е казана от баща ни. Хората до голяма степен са склонни да вярват на родителските завети.

Товарно муле

Ако не искате да носите чантата си или нещо друго и нямате нищо против да "прецакаме" другарче, пробвайте да му връчите нещата по време на оживен разговор. Повечето хора биха взели чантата, без да се замислят.

Силата на кимването

Ако искаш нещо от някого, постарай се човекът да се съгласи с теб с помощта на кимването с глава. Това действие кара хората подсъзнателно да се съгласяват с теб.

Виж още: Няколко малки трика, с които да покажеш любовта си

Илюзията на избора

Най-добрият начин да накараш някого да направи това, което искаш, е да му поставиш правилния избор. По този начин той не се чувства толкова притиснат и всъщност се отнема същинския избор. Така например ако сте родители и детето ви не иска да си изяде броколите, попитайте го колко броколи точно иска да изяде: 4 или 5. По този начин не го лишавате от правото на избор, макар изборът на пръв поглед вече да е направен. 

Друг трик в случая е да представите избор между това, което искате, и неизбираема опция - нещо, което е дори по-лош избор от това, което вие предлагате. Така човекът избира, но пред себе си има има само един разумен избор. 

Как да избегнем публичната критика

Ако мислите, че на събрание някой колега би говорил неприятни неща за вас, седнете до него. Вероятността да се опита да ви окаля намалява значително.

Източник: Bulevard.bg