30 юни е по-дълъг с една секунда и това може да доведе до проблеми с електрониката

Днешният 30 юни продължава 24 часа и 1 секунда, т.е. последната минута на юни 2015 има 61 секунди. Причината е в постепенното забавяне на въртенето на Земята, докато човешкото време се измерва от извънредно точните атомни часовници.

Натрупване на време

Изчислено е, че един ден продължава около 86 400,002 секунди, а времето според универсално кодираното време UTC, познато и като времето по Гринуич, отчита деня като точно 86 400 секунди. Това оставя натрупване от 2 милисекунди, или две хилядни от секундата, което за година се насъбира.

Така, когато се изчисли, че има разлика между UTC и "земното" време в рамките на 0,9 секунди, се прави корекция и се добавя т.нар. "високосна секунда".

Въртенето на Земята около оста ѝ постепенно се забавя и високосните секунди са начин това да се отчете, обяснява Даниел Макмилън от Центъра за космически полети на Националната космическа агенция на САЩ, НАСА.

Дължината на всеки ден непредсказуемо се променя под влиянието на редица фактори. Главният от тях са атмосферните условия. Освен тях влияние оказват активността на земното ядро, промените на океаните и подземните води и хранилищата на лед, както и приливите и отливите.

Виж още: Защо 2015-а ще е по-дълга?

Високосна секунда

обикновено се добавя или на 30 юни, или на 31 декември, като часовниците се преместват от 23:59:59 на 23:59:60 и след това на 00:00:00. Вместо това много системи се изключват за една секунда.

Опитът показва, че добавянето на секунда може да затрудни някои компютри. Съществуват мнения, че е по-добре да не се добавят секунди. Една от причините за проблемите е, че високосните секунди не могат да се предвидят отдалече.

От 1972-ра, когато за пръв път е добавена секунда, до 1999 г., високосни секунди са добавяни почти всяка година. Секундата на днешния 30 юни е едва четвъртата от 2000 г. насам.

Източник: "Стандарт"