Депутатите отхвърлиха предложението на БСП за намаляване на данъка и върху лекарствените продукти

Народното събрание гласува окончателно промените в Закона за данък върху добавената стойност (ДДС), с които се предвиждат по-ниски ставки за определени стоки и услуги.

Според първоначалното предложение на управляващите, договорено с бранша, ДДС в ресторантьорството и кетъринга се намалява от 20 на 9%. Приетите мерки ще са временни - до края на следващата година, уточнява БНТ.

Между първото и второто четене беше прокарана и идеята на ДПС да се намали и ДДС-то върху бебешки храни и пелени. Книгите също получиха намаление на ставката, след като в началото на седмицата от Асоциация "Българска книга" отчетоха между 50 и 70% спад в оборота - въпреки регистрирания ръст в онлайн продажбите по време на извънредното положение от март до май.

В хода на обсъжданията в Народното събрание обаче се реши облекчението да не важи за виното и другите спиртни напитки в заведенията - въпреки настояванията на ВМРО и самите ресторантьори.

Според браншовите организации не е спазена уговорката с премиера Бойко Борисов само акцизният алкохол да си остане с 20% данък, докато те са изпълнили своето обещание да вдигнат осигурителния праг за квалифицирания персонал.

"Тази мярка за нас е наистина подкрепа за бизнеса, 70-80% от това, което е договорено, е изпълнено, но просто притеснението ни идва от това как хората ще се справят в клубовете и дискотеките", коментира миналата седмица зам.-председателят на Асоциация на хотелиерите Атанас Димитров.

"Не виждам проблема на бранша. Освен това, че те просто искаха тази разлика между 9 и 20% да остане в техните печалби", контрира председателката на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Намаляването на ДДС е шанс за по-високи печалби в заведенията и няма да доведе до поевтиняване на стоките и услугите предоставени от хотели, ресторанти и кафенета, смята и икономическият министър Емил Караниколов. Още миналия месец той обяви, че мярката е риск за бюджета - и че разбира защо финансовият му колега Владислав Горанов е против намаляването на ДДС за туризма до 9%.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов поиска виното и бирата също да бъдат с понижен данъчен процент, като изтъкна: "Статистиката показва, че този тип напитки представляват около 40% от общата консумация на всички заведения за хранене и ако действително ние искаме да подпомогнем ресторантьорския бранш, не виждам причина да не го подкрепим това предложение."

"Аз разбирам доводите на г-н Симеонов, но да освобождаваме от ДДС вино и бира, а да оставим ДДС на лекарства и на детски стоки - мисля, че ще ни е много трудно да излезем от тази сграда", предупреди по-рано, на заседанието в бюджетната комисия, депутатът от БСП Румен Гечев.

Депутатите обаче отхвърлиха предложението на левицата за намаляване на ДДС и върху лекарствените продукти. Не приеха и идеята на НФСБ в обхвата на по-ниските данъчни ставки да влязат и туроператорите. Все пак новата ставка ще важи и за настаняването, предоставяно в хотели, вкл. при отдаване под наем на площадки за къмпинг или каравани.

Ваучери за почивка на стойност 210 лева ще получат служителите в системата на здравеопазването и сигурността, които са били на първа линия в борбата с коронавируса. Осигурява се и 250 лв. еднократна помощ за всички деца, които ще влязат в осми клас - поради най-честото им отпадане точно в тази възраст от училище.