Причината е усложнената ситуация с разпространението на COVID-19 в райони като Доспат, Сърница, Сливен. Най-важните неща остават дистанция, дисциплина и дезинфекция, подчерта премиерът Бойко Борисов

До края на юни се удължава извънредната епидемична обстановка в страната, въведена до 14 юни след двумесечното извънредно положение, реши Министерският съвет по препоръка на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

След като премиерът Бойко Борисов се консултира с Националния оперативен щаб, решението беше взето на редовното правителствено заседание в сряда, а министър-председателят обясни:

"Няма да въвеждаме никакви нови мерки. Маските ще останат задължителни в градския транспорт, за всички останали закрити пространства стават препоръчителни. Нищо не се е променило - заболелите се увеличават, но за радост и оздравелите са повече, и то в условията на почти нормален живот. Овладяваме ситуацията там, където има повече болни, без да затваряме градовете, без да създаваме паника и страх и да затваряме производствата. Най-важните неща остават дистанция, дисциплина и дезинфекция."

Причината е усложнената ситуация с разпространението на коронавируса в райони като Доспат, Сърница и Сливен. Това ще ни даде възможност да запазим някои от мерките, по-специално мерките за граничен контрол, обясни ден по-рано д-р Кунчев. 

По думите му е ясно, че вирусът е в страната и продължава да циркулира. Това обаче не била втора вълна на COVID-19, защото разпространението не е дифузно, а по огнища.

От началото на седмицата броят на откритите случаи у нас расте, а в четвъртък, 11 юни, достигна рекордните 104 от взети 2308 проби, като 41 от положителните резултати са в Смолянска област, където вече имаше десетки заразени. Повече случаи има също в Старозагорско - 15, в Сливен - осем, а в София-град - 19.

В лечебни заведения за болнична помощ са настанени 187 пациенти с установена коронавирусна инфекция, като 17 от тях се намират в интензивни отделения. Починалите, при които е бил констатиран COVID-19, у нас са 167, като за последните 24 часа няма смъртни случаи.

Националната информационна система показва, че медицинските служители с доказана коронавирусна инфекция у нас са вече 306, близо 1/10 от общия брой заразени (2993). Четирите нови случаи са лекар и санитар от София-град и още двама санитари - от Плевен и Сливен. Излекуваните дотук са 1664.

Пред БНР днес доц. Кунчев отново подчерта, че взимането на решения зависи от броя на новозаразените: "Имаме предимство, ако съсредоточим усилията в тези пет-шест най-активни огнища, да се справим по-бързо." 

Няма например да има пълно спиране на движението в шуменското село Изгрев, но всичко зависело и населението: "Някакъв вид присъствие и КПП ще има, но ще пропускаме всички с основателна причина, няма да има пълно спиране на движението. Зависи и от поведението на хората и тяхното разбиране... Контролни мерки, контролни - но ако няма елементарно съзнание, че трябва да предпазиш себе си и близките си, по-сериозните мерки няма как да се приложат", коментира той. И обясни:

"Нещо става с този вирус. В специализираните издания се описват хора, които са много ефективни разпръсквачи на вируса, а има и доказано положителни, които със седмици не го предават на никого. Когато такъв суперразпръсквач попадне в дадена среда, се получават тези епидемични взривове.... Вирусът намалява своята инфекциозност. Все по-често намираме положителни, а не толкова хора с клиника, още по-малко хора с тежка клиника. Това е добре, но пречи за предприемането на мерките, защото прикрива разпространението." 

В световен мащаб заразените са вече над 7,2 млн. души с повече от 410 хил. починали.

Към 10 юни в Европа са регистрирани 2 100 711 случая на новия коронавирус, като петте държави начело на печалната класация са: Русия (485 253), Великобритания (289 140), Испания (241 966), Италия (235 561) и Германия (184 861).

В САЩ, които продължават да са номер 1 в световната статистика, а през последните дни имаше масови антирасистки прояви, новият коронавирус е установен при повече от 2 млн. души. Заразата се разраства и в Латинска Америка, като водещи са: Бразилия (739 503), Перу (203 736), Чили (142 759) и Мексико (124 301).

Китай, откъдето тръгна заразата през декември, отдавна отстъпи първото място по регистрирани с COVID-19 в Азия. На континента вече им 1 408 945 случая, като най-много са те в Индия (276 583), Иран (175 927), Турция (172 114), Пакистан (113 702) и Саудитска Арабия (108 571).

В южната ни съседка новите случаи само за едно денонощие са 993, от тях 18 смъртни, с които общият брой на починалите става 4729. В други балкански държави също се наблюдава завишение в броя на регистрираните случаи. Северна Македония вече има 3242 заразени и 157 жертви, а в Сърбия - общо 11 965, от тях 250 с летален изход.