В световния ден на съня 14 март ви припомняме, че системното недоспиване може да ви докара сериозни здравословни проблеми... или да ви направи велик - както доказват навиците на тези 13 велики личности

Говори се, че британската министър-председателка Маргарет Тачър спяла по четири часа на нощ, което създало неудобство на приемника й Джон Мейджър, тъй като всички били свикнали премиерът да е винаги на разположение.

Виж още: Когато Тачър спечели една от най-важните си битки

В сравнение с Желязната лейди нейният далечен предшественик сър Уинстън Чърчил е бил направо поспаланко - носителят на Нобелова награда за литература гледал да спи поне по седем часа на денонощие.

За разлика от него гениални умове като Томас Едисон и Леонардо да Винчи смятали спането за загуба на време и прекарвали в сън не повече от три часа. Двамата практикували т.нар. "многофазен сън", като Леонардо бил привърженик на по-екстремната му версия, тип "Юберман" - по 20 минути на всеки четири часа.

Виж още: Защо не трябва да прекаляваме със съня

По отношение на съня навиците на друг велик изобретател - Никола Тесла, му докарали нервен срив на 25-годишна възраст. Той спял от полунощ до два сутринта. След като се възстановил, успял да поживее още 38 години.

Моцарт често оставал буден след полунощ, за да композира. Лягал си около 1,00, спял пет часа и ставал, за да продължи с партитурата.

Ричард Брансън спи по шест часа и гледа да е на крак в 5,45. Само по шест часа спял и Зигмунд Фройд, но при него сънят се влияел от експериментите му с кокаин. Освен това пушел много и когато се разболял от рак, претърпял 33 операции.

Още преди да влезе в Белия дом като президент на САЩ, Доналд Тръмп не си позволявал повече от три часа сън на нощ и не можел да си обясни как хората, които спят повече, могат да бъдат конкурентни. 

Предшественикът му на поста Барак Обама спял по шест часа, а от екипа му постоянно трябвало да решават дали дадена световна криза е чак толкова важна, че да го будят посреднощ.

Видео: Как да заспите за по-малко от 60 секунди

Великият френски мислител Волтер спял по четири часа и подобно на друг свой сънародник - писателя Оноре дьо Балзак, обичал да пие кафе. Казват, че дневната му "доза" стигала до 40 чашки дневно.

Бенджамин Франклин, който въвел преминаването от лятно към зимно часово време, бил "чучулига" и казвал, че ранното лягане и ранното ставане правят човека здрав, богат и мъдър.

Виж още: Инфографика: По колко часа сън ни е нужен на денонощие

Източник: Sleepy People