Бившият депутат бе обвинен в укриване на данъци

Софийският градски съд оправда по всички обвинения бившия зам.-председател на Народното събрание Христо Бисеров.

Той бе предаден на съд за извършени три умишлени престъпления - за укриване на данъци в особено големи размери, за това, че не е декларирал сделки с валутни ценности, както и за това, че през 2013 г. не обявил пред Сметната палата крупни сметки в Швейцария.

Според разследващите обаче бившият зам.-шеф на ДПС реално е дължал повече. Разминаването идвало от негови авоари в евро и долари в банкова сметка в Швейцария, които не е декларирал. Става дума за 314 529 долара и 82 515.32 евро, чиято левова равностойност е 700 960.60 лв. 

Укриването на тази сметка е повод за второто обвинение. Разследващите твърдят, че той е нарушил валутния закон, като не е декларирал пред БНБ, че има сметки в чужбина. Третото обвинение е, че не е декларирал сметките си пред Сметната палата. Бившият депутат не е уведомил БНБ и за това, че е превел тези суми на доведения си син Ивайло Главинков по сметка в Македония на 12 декември 2012 г.

Бисеров и Главинков имат запорирана от съда движима и недвижима собственост за над 1 555 000 лв., дялове в пет търговски дружества, 9 банкови сметки - по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество.

В понеделник прокуратурата поиска 4 години затвор при първоначален лек режим, като мотивира наказанието, освен с невнесените над 18 хил. лв. данъци, и с факта, че Бисеров е с юридическо образование, заемал е важни политически постове в държавата и много добре е съзнавал какво прави. 

От защитата пледираха, че няма доказателство, че сметките в Швейцария и преводите към тях са били именно на Христо Бисеров. 

Той беше предаден на съд за три умишлени престъпления. През май обаче СГС върна на прокуратурата обвинителния акт за отстраняване на нарушения в обстоятелствената част и след това прокуратурата го внесе отново.

Кой е Христо Бисеров

Христо Бисеров е юрист по образование и е бил практикуващ адвокат. Политическата кариера на Бисеров започва още през 1990 г. като член на Зелената партия, част от СДС. С напускането им на СДС, Бисеров остава, но вече като член на Консервативната екологична партия. 

От 1994 до 2000 г. е главен секретар е на СДС. През 2000 г. обаче отношенията между него и лидера на партията и тогавашен премиер Иван Костов се изострят, след като Бисеров призовава Костов да подаде оставка. Разривът в отношенията им достига връхна точка на 27 февруари 2001 г., когато той и Йордан Цонев са изключени с решение на Националния изпълнителен съвет на СДС.

Виж още: "Стандарт": 140 депутати в играта със зеления ток

През 2005 г. влиза отново в парламента като член на Движението за права и свободи, като скоро след това става зам.-председател на партията.

59-годишният Христо Бисеров последно бе зам.-председател на 42-то Народно събрание и депутат от ДПС.
През ноември 2013 г. Бисеров подаде оставка и напусна Парламента, както и партията.

Четири дни по-късно на 7 ноември прокуратурата образува досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари срещу него и доведения му син Ивайло Главинков.

Източник: Нова телевизия