С помощта на математически модели двама учени от Белгия са доказали, че нито една от двете официални версии за свалянето на руския бомбардировач не отговаря изцяло на истината. Означава ли това, че Москва и Анкара лъжат?

Астрофизиците Том ван Дорсларе и Джовани Лапента от Университета в Льовен са проучили внимателно официалните позиции на Русия и Турция за свалянето на руския бомбардировач от турски изтребители. Анализираните от двамата учени характеристики на полета - скорост, височина и посока - показват, че нито една от двете официални версии за инцидента не отговаря изцяло на истината, пише "Дойче Веле".

Турската версия не може да е вярна

Според турската страна, руският самолет е бил свален, защото е навлязъл на 2 километра в турското въздушно пространство, където е останал около 17 секунди. Преди това, в продължение на 5 минути, руските пилоти са били предупредени общо около 10 пъти да променят посоката на полета. 

Двамата учени от Белгия твърдят, че тази версия не може да е вярна. Като взимат предвид мястото, на което е паднал самолетът, и неговата скорост от 980 км/ч, те правят следния извод: при тази скорост самолетът е трябвало да измине разстоянието от 2 километра за 7 секунди, а не за 17, както твърди турската страна.

Колкото до другото твърдение на турците - че руските пилоти са били предупредени десет пъти, изследователите посочват, че ако един самолет лети със скорост от 980 км/ч, за пет минути (докато са траели предупрежденията) той може да измине цели 80 километра. В тази връзка учените задават следния въпрос:

"Откъде турските военни са могли предварително да знаят, че руският изтребител ще наруши турското въздушно пространство, след като той е можел всеки момент да промени рязко траекторията си и да избегне навлизането в турското въздушно пространство? Още повече, че този вид самолети са изключително маневрени. Тоест, към момента, когато турските военни са установили контакт с двамата руски пилоти, предупрежденията им са били чисто спекулативни", заключават двамата учени.

Виж още: Предупредила ли е Турция изтребителя, преди да го свали?

Въпросителни и около руската версия

Според руската страна, след като е бил ударен, руският бомбардировач е променил рязко траекторията си, обръщайки на 90 градуса. Кремъл настоява, че самолетът нито за момент не е навлизал в турското въздушно пространство и че се е разбил на сирийска територия, близо до границата с Турция.

Двамата учени твърдят, че за да се обърне самолет, летящ с толкова висока скорост, на 90 градуса, той трябва да е бил ударен от нещо много по-тежко и по-бързо от него. "Една ракета е много по-лека от самолет. Обръщане на 90 градуса може да бъде причинено, когато например нещо като влак удари нещо като лека кола", казва за "Дойче Веле" изследователят Том ван Дорсларе.

Идеята за анализа се родила спонтанно - на съвместен обяд, по време на който двамата учени дискутирали по темата. "И двамата имахме проблеми с официалните версии на двете страни и затова решихме да проучим случая по-подробно", казва Том ван Дорсларе. Но целта им не била да докажат, че някоя от двете версии звучи по-достоверно от другата, а просто да покажат, че и в двете има несъответствия.

Виж още: Ердоган: Ако докажат, че сме купували нефт от ИД, подавам оставка

Източник: "Дойче веле"