Русия налага тежки икономически санкции, Турция търси подкрепа в НАТО

Ако има доказателства, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган действително е купувал суров петрол от "Ислямска държава", той ще подаде доброволно оставка. Това заяви самият той пред медиите в Париж. 

"Казвам съвършено открито: ако подобни факти се потвърдят, няма да остана на поста си. При това питам уважаемият Путин, той ще остане ли", заяви Ердоган. 

Изказването му идва в отговор на твърденията на руския президент Путин, че Турция е замесена в контрабанда на петрол от контролираните от "Ислямска държава" райони в Сирия, която осигурява финансиране на терористите.

"Всички знаят страните, от които купуваме петрол. Финансовото министерство на САЩ съобщи, че един от тези, които купуват петрол от "Ислямска държава", е гражданин на Сирия и Русия. Нека първо да отговорят на това", заяви Ердоган и добави, че неговата страна се бори с контрабандата на петрол.

Путин: Петролът е причина за свалянето на Су-24

Вчера Путин обяви, че причината за свалянето на руския изтребител Су-24 е именно търговията на Турция с "Ислямска държава" с петрол. 

"Русия има всички основания да смята, че руският Су-24 бе свален, за да се подсигурят доставки на нелегален нефт от Сирия в Турция", заяви Путин, който добави, че продължава финансирането на терористите в Сирия, а защитата на туркмените е само предлог.

Виж още: Русия отвърна на удара, но със санкции и обвинения

Преди дни руският президент подписа пакет от санкции срещу Турция, публикуван на сайта на Кремъл. В страната се забранява или ограничава вносът на определени групи стоки, ограничава се дейността на турски организации и се забраняват чартърните полети между двете държави.

Указът, публикуван на сайта на Кремъл, оставя правителството да определи подробно кой тип работа, стоки и услуги ще бъдат недостъпни за организации, които са под юрисдикцията на Турция. Ембаргото няма да засяга стоки, внасяни за лична употреба в обемите, определени от митническите правила на Евразийския икономически съюз. Освен това вече е спрян вносът на плодове и зеленчуци от Турция. 

Турция няма да се извини, има подкрепата на НАТО

От своя страна Турция продължава да отказва да се извини на Русия за сваления самолет. Страната вчера получи и подкрепата на НАТО. Турският премиер Ахмет Давутоглу се срещна в понеделник с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде АФП.

След срещата с Давутоглу, която се проведе в централата на НАТО в Брюксел, Столтенберг заяви, че всички страни от алианса "подкрепят суверенното право на Турция по защитата на границите си".

Давутоглу за пореден път заяви, че Анкара е готова на разговори и възстановяване на нормалните отношения с Москва, но засега от руска страна не идват подобни сигнали.

"Нямаме никакво намерение да влошаваме обстановката, готови сме за разговори на всяко равнище, за да предотвратим нови подобни инциденти", посочи турският премиер.

По думите му Турция иска да има добри отношения с Русия и с останалите държави, готови сме на сътрудничество в борбата с "Ислямска държава" (ИД).

Източник: ТАСС, Ройтерс, АФП