Независимо дали са предприемачи или държавни глави, известните личности си изграждат сутрешен режим, който им позволява да отделят и достатъчно време за себе си. Ето десетина примера от света на политиката и едрия бизнес

Всеки човек си има любими занимания, с които запълва свободните си часове и минути - независимо дали е фитнес, преглед на пресата или просто сутрешна чаша кафе. Успелите хора не правят изключение.

US президентът Барак Обама посещава всяка сутрин фитнес залата. По данни на SleepyPeople държавният глава става от сън не по-късно от 6,45 ч. и се запътва към уредите за кардиотренировка и вдигане на тежести. После закусва със семейството си и изпраща Малия и Саша на училище. Едва след това се посвещава на цялата американската нация.

От сп. "Нюзуик" пък научаваме, че руският му колега Владимир Путин се буди късно сутринта и се храни чак по обед. На масата му винаги има извара, а любимата му закуска включва още пъдпъдъчи яйца и плодов сок. Освен това предпочитал да работи от извънградската си резиденция и не обичал да ходи в столицата. Ако обичаш да спиш, ще бъдеш един здрав президент, отговори неотдавна той на въпрос от 4-годишно момченце, което го попита колко часа дневно спи.

Виж още: Пет неща, които е добре да правите всяка сутрин

Британският премиер Дейвид Камерън избягва да гледа телевизия рано сутрин. Денят му на "Даунинг стрийт" 10 започва в 6,00. В продължение на два часа той се занимава с важни правителствени дела, но в 8,00 сяда на масата за закуска със съпругата си Саманта и децата им Артър, Нанси и Флорънс. В личните му покои пускането на телевизора сутрин е забранено, макар че той държи да се информира какви са първите новини.

Виж още: Пет неща, които не трябва да правите, ако искате добро утро

Друг консервативен министър-председател на Обединеното кралство - знаменитият Уинстън Чърчил, обаче имал друг режим: събуждал се в 7,30 ч., но всъщност не ставал преди 11. В леглото закусвал и четял вестниците, както и диктувал писма на многобройните си секретарки.

Виж още: Какво правят щастливите хора, преди да станат от леглото

Главният изпълнителен директор на "Старбъкс" Хауърд Шулц, естествено, не пропуска сутрешното кафе. В интервю от 2012 г. той разказва, че сутрин става около 4,30 ч., за да разходи трите си кучета. След като се прибере, към 5,45, прави кафе за себе си и жена си. После е време за работа.

Виж още: 10 града, където кафето е най-хубаво

Покойният шеф на "Епъл" Стив Джобс се надъхвал за работа с мотивационна реч. Сутрин той се поглеждал в огледалото и си задавал един въпрос: "Ако днес беше последният ден от живота ми, щях ли да съм доволен от това, което ще направя днес?". Ако си отговарял твърде често с "Не", тълкувал това като сигнал, че нещо трябва да се промени.

Виж още: Какъв всъщност е бил Стив Джобс?

Съоснователят на "Майкрософт" Бил Гейтс има сутрешния навик да упражнява както тялото, така и ума си. На бягащата пътечка във фитнеса той прекарва около час, но през това време гледа видеолекциите на Teaching Company, които е препоръчал и в блога си.

Виж още: За какво съжалява Бил Гейтс (и завижда на Марк Цукърбърг)

Марк Цукърбърг, който е най-млад сред изброените дотук, често пропуска лягането. 31-годишният създател на "Фейсбук" почти винаги носи обикновена сива тениска, за която в интервю през 2014 г. обяснява, че носенето на една и съща дреха му помага "да взима колкото е възможно по-малко решения" - като се почне от гардероба, който отваря, за да се облече за работа. Той не спи много и понякога стои буден до шест сутринта, разговаряйки със свои служители. 

Джеф Безос от "Амазон", за разлика от повечето успели хора, не обича да става рано. Основателят на компанията за електронна търговия смята за особено важно да се наспиш добре. Още през 1999 г. той споделя пред "Уолстрийт джърнъл", че "се чувства много по-добре през деня след осем часа сън". Освен това е признавал, че умишлено избягва насрочването на срещи сутрин, за да може да закуси на спокойствие със съпругата си Макензи и четирите им деца.

Ранното ставане сутрин му позволявало да не включва будилник и да се наспи колкото си иска. Обилната и здравословна закуска у дома пък била за предпочитане вместо нездравословното хранене навън.

Виж още: 14-те брутални правила за работа в "Амазон"

Източник: "Бизнес инсайдър"; "Нюзуик"