Кремъл спира ключови проекти, призовава се за бойкот на турския туризъм, а Путин обвини Ердоган, че взима нефт от ИД

Задълбочава се скандалът между Русия и Турция, породен от свалянето на руски изтребител по турско-сирийската граница от турските военновъздушни сили. 

Вчера стана ясно, че Русия възнамерява да наложи допълнителни санкции спрямо Турция. Руското правителство ще излезе с комплексни мерки в икономическата сфера и хуманитарната област. 

Санкции 

Преди това Медведев даде два дни срок на правителството да подготви на предложенията за ограничителни икономически мерки срещу Турция. Срокът за санкциите няма да бъде установен. 

Русия въвежда засилен контрол върху доставките на хранителни продукти от Турция и ще прави допълнителни проверки на границата и при производството им, съобщи пресслужбата на Министерството на селското стопанство, цитирана от световните медии. 

Според руския в. "Комерсант" Русия започва "търговска война с Турция". Според изданието проблемите на доставчиците вече са започнали по митническите пунктове, а вносители съобщават, че оформянето на товарите практически е спряно. Застрашен е и вносът на турски автомобилни части, пише "Комерсант", цитирайки източници от две руски министерства. 

Според руския министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев проектът "Турски поток" и проектът за АЕЦ "Акую" също попадат под възможните ограничителни мерки за Турция, като те могат да бъдат замразени или директно прекратени. От това се очаква Турция около 5 млрд. долара.

Други загуби за Турция идват и от това, че Москва призова за отказ от почивки из турските курорти. Така се очаква 4 млн. руски туристи да се пренасочат към българските и гръцки курорти. 

Виж още: Ясна е вече съдбата на двамата руски пилоти

Без извинения

След като не чу "подобаващите извинения", които поиска, руският президент Владимир Путин отправи остри критики към Турция. 

Редежп Ердоган отговори на исканията за извинения и компенсации, че те по-скоро трябва да дойдат от руска страна. 

"Мисля, че ако някой трябва да се извини, това не сме ние. Да се извинят трябва онези, които са нарушили нашето въздушно пространство. Нашите пилоти просто са изпълнили задълженията си, които са се състояли в това да дадат отговор на нарушението", коментира турският президент, цитиран от РИА "Новости".

Путин и Оланд

Вчера вечерта в Русия се очакваше с особен интерес посещението на френския президент Франсоа Оланд, който е на дипломатическа обиколка сред водещите държави в света в търсенето на подкрепа за създаване на обща коалиция против международния тероризъм в Сирия.

До особени резултати не се стигна по време на срещата, като за пореден път стана ясно, че Русия няма да участва в голяма антитерористична коалиция поради нежеланието на САЩ. Позициите по отношение на съдбата на сирийския президент Башар Асад също не се сближиха. В крайна сметка, единственото реално постижение беше готовността страните да обменят разузнавателни данни.

Виж още: Предупредила ли е Турция изтребителя, преди да го свали?

По време на самата пресконференция обаче Путин не пропусна да атакува Ердоган.

"Терористите от "Ислямска държава" изнасят нефт в Турция в промишлени мащаби. И този нефт е смесен с кръвта на наши граждани. Става въпрос за добив в промишлени мащаби от завладените от терористите сирийски територии. Именно оттам, а не отдругаде. И ние виждаме от въздуха къде отиват тези машини. Ден и нощ те отиват в Турция", категоричен бе руският президент. 

Така Путин тотално опроверга турския държавен глава Реджеп Ердоган, който вчера заяви, че Турция не внася нелегално нефт. 

На срещата стана още ясно, че Русия ще се оттегли от ръководената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" в Сирия, ако се повтори инцидента със свален руски самолет.

Путин подчерта, че за него свалянето на бомбардировача е акт на предателство от държава, която Москва е смятала за приятел. Руският президент посочи, че страната му е готова да продължи да си сътрудничи със западните сили срещу "общия враг", но свалянето на самолет от страна на Турция е "неприемливо".

Междувременно френският му колега демонстрира добро отношение към Русия, заявявайки, че Русия трябва да играе една от най-важните роли в политическото нормализиране на Сирия.