Всеки четвърти човек в света има проблеми със съня, показват данни, направена от Световната асоциация за профилактика на съня

Проблемът е сериозен, тъй като в сън прекарваме 1/3 от живота си. Според последната класификация съществуват около 85 вида различни нарушения на съня.

Най-често срещаните са инсомния (безсъние) и сънната апнея (спиране на дишането), информира "Нюз7".

В най-много от случаите пациентите страдат от безсъние. Трудно заспиват, често се будят през нощта и след това са уморени. 

Последни проучвания отново потвърждават, че за да сме здрави физически и психически е необходим между 7 и 9 часа сън. 

Очаквано бебета и децата трябва да спят най-много, а на хората над 65 години стигат и 6 часа. Не е добре сънят да е нито по-малко, нито повече.

Виж още: Тайната на здравословния сън

Ето и някои от най-големите рискове от прекаляването със съня, подбрани от Tialoto.bg:

1. Хората, които спят много, са с повишен риск от депресия

В проучване от 2014-та се казва, че хората, които спят по-продължително имат повишен риск от развитие на депресия и то с цели 49%.

2. Прекаляването със съня вреди на мозъка

Проучване от 2012-та установи, че по-възрастните жени, които спят твърде много са с влошена мозъчна функция (ако са прекалявали със съня в продължение на шест години). Освен това жените, които спят твърде много, се състаряват преждевременно с до две години.

3. Жените, които спят много, забременяват по-трудно

Прекаляването със съня пречи на плодородието. През 2013 г. изследователски екип от Корея анализира навиците на съня на повече от 650 жени, подложени на инвитро оплождане. Учените открили, че шансовете за забременяване са най-високи при жените, които спят до седем-осем часа на нощ и са най-ниски при жени, които спят до 11 часа. 

4. Поспаланковците имат увеличен риск да развият диабет

В проучване в Квебек, Канада, изследователите открили, че хората, които спят повече от осем часа на нощ са били с до два пъти по-рискова група за развитие на диабет тип 2, отколкото хората, които спят между седем и осем часа на нощ.

5. Прекаляването със съня може да доведе до увеличаване на теглото

Прекалено многото сън води до затлъстяване. Ако човек спи по-продължително в продължение на шест години (около 10 часа на нощ) може да качи пет килограма повече, в сравнение с хората, които се хранят по същия начин, имат същата физическа активност, но спят до 8 часа на нощ.

6. Сънят в "големи порции" може да навреди на сърцето ви

В изследвания от 2012-та на Американския колеж по кардиология се казва, че хората, които спят по повече от осем часа на нощ имат повишен риск от сърдечни проблеми и от заболяване на коронарната артерия.

7. Сънят в големи дози може да доведе до по-ранна смърт

При преглед на 16 различни проучвания от 2010-та, учените са открили повишен риск от смърт за хората, които спят по повече от осем часа на нощ. Рискът е с до 1,3 пъти по-голям, в сравнение с хората, които спят по 7-8 часа.

Виж още: Как да се отърсим от сутрешната раздразнителност