Според финансисти унищожаването на космическата станция от "Междузвездни войни" е довело Галактиката до икономическа криза, сравнима с Голямата депресия

Продължението на "Междузвездни войни" ни показва какво се случва 30 години след като в "Завръщането на джедаите" Империята беше сразена, а лидерите й - ликвидирани. Състоянието на Галактиката обаче не е цветущо, а конфликтът, който бушува от "Невидима заплаха" насам, изобщо не изглежда да е потушен... Някак си напомня за страните от Близкия изток след "арабската пролет".

Виж още: Нобелът за мир отличи демократичния преход в Тунис

Всъщност има сериозни причини нещата в Галактиката да са тръгнали на зле въпреки победата на бунтовниците. Според финансисти това се дължи на... унищожаването на Звездата на смъртта.

Космическата станция, която можеше да взриви цяла планета, беше вдигната във въздуха в първия филм, а в "Завръщането на джедаите" бунтовниците видяха сметката и на следващата, докато още беше в строеж.

Според научен доклад, публикуван тази седмица, ликвидирането на проект с такива мащаби обаче би имало катастрофален ефект върху икономиката на Галактиката.

Анализът от 10 страници, озаглавен "Това е капан: Отровното хапче на Императора" (It's a Trap: Emperor Palpatine's Poison Pill), е направен от Закари Файнстайн, преподавател по финансов инженеринг в университета "Уошингтън" в Сейнт Луис. Той приема, че по време на разгрома си Империята е дължала на банковия сектор 50% от разходите по изграждането на първата Звезда на смъртта - и всички разходи за втората.

Резултатът би бил недостиг с 20 нули - над 500 трилиона долара, защото банките няма как да си възстановят сумата по кредитите, ако Империята спре да съществува. За да спасят банковия сектор и да избегнат финансовата катастрофа, бунтовниците се нуждаят от финансов резерв в размер на поне 15% от цялата Галактическа икономика.

"Предвид че организаторите на бунта нямат средствата за изграждане на подобни космически станции, тази сума би била непосилна за тях. А ако не разполагат с тези пари в наличност, икономиката на Галактиката би навлязла в депресия - устойчив и продължителен спад с астрономически пропорции", обяснява Файнстайн.

Виж още: Петте лидерски грешки на Галактическата империя

Подобна тематика беше засегната в предисторията на "Междузвездни войни" (Епизоди I-III), където до диктатурата на Императора се стигна след Войната на клонираните, избухнала между Галактическата република и сепаратистите от Търговската федерация заради монопола върху хиперпространствените магистрали и облагането на зоните за свободна търговия.

Източник: Ен Би Си нюз