Горанов: Бюджет 2016 подкрепя образованието и инфраструктурата

Депутатите одобриха държавния бюджет на първо четене с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Въпреки заявката от лидера на ПФ Валери Симеонов, че ще гласуват против, всички депутати от групата му подкрепиха законопроекта. БСП, ДПС и "Атака" гласуваха "против".

Между двете четения трябва да бъдат оттеглени спорните текстове за социалните придобивки на силовите министерства.

Бюджет 2016 ще подкрепя образованието и инфраструктурата,

обяви финансовият министър Владислав Горанов, представяйки финансовата рамка за следващата година пред депутатите в началото на дебатите по първото четене. Актуализацията на бюджета за тази година се налага заради по-големите харчове на МВР и Министерството на отбраната, но те ще бъдат компенсирани, добави той и обясни:

"Знаете, че още от пролетта алармирах, че темповете, с които се правят тези промени, са незадоволителни. Поехме ангажимент обаче да не оставим служителите в системите без заплати за месеците ноември и декември по причина, че реформите не са могли да се състоят. Стъпка напред е и осъзнаването, че такива промени трябва да има, за да могат да се подобрят условията на труд в тези системи и качеството на тяхната работа."

Догодина новият дълг ще бъде до 5,3 млрд. лева,

като по-голямата част ще бъде поета от външните пазари, допълни финансовият министър. Той подчерта, че дефицитът догодина ще бъде сведен до 2%, или 1,8 млрд. лева, макар че тази година се налага да се дадат над 380 млн. лева за нереформираните системи:

"Държавният бюджет за 2016 г. има основна цел да запази фискалната стабилност и да намали разликата между приходите и разходите, която се отвори след неблагополучията през 2014-а, да намали размера на бюджетния дефицит. Това усилиe не е самоцел. Колкото по-бързо успеем да сближим приходната и разходната част на бюджета, толкова по-малко ще са опасенията и упреците, че държавният дълг расте непропорционално", каза още Горанов.

От "БСП лява България" разкритикуваха замразяването на част от социалните плащания, а лидерът им Михаил Миков декларира: "Ние от БСП ще бъдем опозиция, опозиция заради убийствената бедност, на която този бюджет обрича българските граждани. Заради убийствената безперспективност на икономиката, заради убийственото бъдеще на нашите деца и убийственото бъдеще на България.".

От ДПС обвиниха Реформаторския блок

за провала на финансовата политика на правителството. Аргументите на Йордан Цонев:

"Това правителство и това мнозинство дойде на власт с желанието да прави реформи, защото обществото го искаше. Така на власт дойде този кабинет, в който съставна част е групата на реформаторите. Те управляват шест министерства. Питам аз - какво се направи в тези министерства да бъдат оптимизирани разходите, да се подпомогне финансовата консолидация, оттам финансовата стабилност. Отговорът е - нищо."

Източник: БНР