Проектозаконът за държавния бюджет влиза за обсъждане в парламента

Кабинетът прие бюджетите на държавата, общественото осигуряване и Здравната каса, а проектозаконът се внася в Народното събрание за обществено обсъждане.

Единствената промяна от вчера в бюджет 2016 е, че ще се дадат още 45 милиона за съдебната власт в замяна на реформи.

"Бюджетът гарантира, че държавата ще изпълни своите функции. Отделени са средства за социалната сфера, инвестира се в човешкия капитал, както и в сферата на отбраната. Ние се определяме като дясно-центристко правителство и като такова бюджетът трябва да е неутрален и да се стреми да намалява дълговото бреме", подчерта финансовият министър Владислав Горанов.

По негови думи десетки милиони са средствата в бюджета, заложени за справяне с бежанската вълна, като Горанов допълни, че не става дума за апокалиптични ситуации от стотици хиляди бежанци.

"Предвижда се държавата да емитира до 5,3 млрд. лева дълг, но този лимит едва ли ще бъде постигнат, добави той. Държавата отпуска повече пари за съдебната система, като се надява през следваща година там да има реформи. Ще има допълнително средства за ремонта на двигателите на българските "МиГ-29", както и за старт на програма за покупка на нов многоцелеви изтребител. По думите на Горанов държавата може да преговаря за покупка на осем изтребителя, допълни той. Ще се отпуснат пари и по програма за покупка на многоцелеви плавателни съдове, вероятно фрегати", каза Горанов.

Виж още: Бюджет 2016 със заложен дефицит 2% от БВП

За повечето средства за отбрана той потвърди, че това е свързано със споразумението между България и Полша за МИГ-овете, и стартирането на дългосрочната програма за нов целеви изстребител и възможността за модернизиране на военноморските сили с продобиване на многоцелеви плавателни съдове, вероятно фрегати.

Министърът посочи, че не е съгласен държавата да става гарант на заем, който Българският енергиен холдинг иска да тегли. Докато енергетиката трупа загуби, не съм склонен да заложа данъците на гражданите срещу неблагополучията там, добави Горанов.

Източник: "Дарик", Novini.bg