Европейската столица на културата през 2019 г. заявява амбиции да стане и новата българска столица на рокмузиката

Измихме срама на Каварна - Йорн Ланде на Нова година e в Пловдив, съобщи БНР след съвместната пресконференция, дадена от пловдивския кмет Иван Тотев и бившия му колега от Каварна Цонко Цонев.

Традиционно, в последната нощ на годината под тепетата гостуват различни известни изпълнители - български и чуждестранни, но този път гвоздеят в новогодишната програма Йорн безспорно ще привлече в Пловдив и хиляди фенове от цялата страна, заяви екскметът на Каварна, който през трите си мандата превърна малкия крайморски град в световно средище на рока.

До това се стигна, след като новоизбраната на поста му Нина Ставрева изненадващо отмени запланувания там концерт на световноизвестния исландец.

Пловдив светкавично прие домакинството на това събитие, разказа кметът Иван Тотев, неотдавна преизбран за нов мандат, през който градът става и Европейска столица на културата 2019.

На новогодишната сцена излиза и група "Кикимора" на китариста Николо Коцев, който има вече два общи проекта с Йорн. Репертоарът им включва хитове на "Дийп пърпъл", "Рейнбоу", "Блак сабат", "Ей Си Ди Си", "Уайтснейк" и други роккласици. Ланде се качва на сцената към 23 ч. и се очаква да свири до полунощ, а след това ансамбъл "Тракия" ще повежда традиционното българско право хоро.

Концертът на Централния площад започва около 22 ч. и според интереса на публиката може да продължи до ранни зори в първия ден на новата 2016-а. Скоро ще станат известни и останалите изпълнители в празничния ден на 31 декември, когато са предвидени много събития на различни места из града.

"Рокаджии от всички краища, обединявайте се в Пловдив - призова Цонко Цонев. - Концертът ще се случи благодарение на Пловдив, това ще е незабравимо събитие. Мисля, че Пловдив ще стане един любим град на рокаджиите."

Източник: БНР, община Пловдив