След вчерашния протест на полицаите и отпадането на предложените промени в бюджета на МВР, разговорите за реформа в сектора започват отначало

Съкращенията на бюджета на МВР в Бюджет 2016 отпадат, а разговорите за реформа в сектора между правителство и синдикатите на полицаите започват днес. Това са изводите от вчерашния ден на национален протест на работещите в системата на МВР.

Хиляди в защита на социалните привилегии

Хиляди души се събраха пред Народното събрание на протест с искания за запазване на социалните придобивки въпреки обещанията на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, че заложените промени в бюджета за 2016 г. ще бъдат оттеглени.

По думите на Валентин Попов от Синдикална федерация на служителите в Министерството на вътрешните работи обаче, целта не е оставка на управляващите, а реформа, която обаче не засяга социалния пакет на служителите от сектор "Сигурност".

Оставки все пак бяха поискани - от директорите на ОДП Бургас, Варна и Кърджали, които са заплашвали своите служители, решили да протестират.

Промени обаче има. В парламента вече е внесен нов проектозакон за МВР, който по думите на вътрешния министър Румяна Бъчварова е добра основа за начало да преговорите. 

По рано през седмицата министър Бъчварова неколкократно заяви, че е нужна реформа в сектора и тя трябва да засегне даваните пари за социални привилегии, и колкото повече се отлага тя, толкова по-болезнена ще бъде. 

Дянков: Не отстъпвайте от реформата

Междувременно бившият финансов министър от първото правителство на Бойко Борисов - Симеон Дянков, подкрепи правителството и посъветва колегата си Владислав Горанов да не трябва да отстъпва от реформите в сектор "Сигурност".

"Горанов и Бъчварова сега вършат това, което трябва да се свърши. То трябваше да се свърши много по-рано", каза Дянков пред Би Ти Ви във връзка с реформата в МВР.

"Човек извън системата, каквато е Бъчварова, има по-голям шанс да извърши реформа, докато по времето на Цветанов реформите бяха блокирани", коментира Дянков опитите му за промени в сектора във времето, когато той бе финансов министър, а Цветан Цветанов - вътрешен.

Виж още: Близо 2000 полицаи са подали рапорт за напускане

"ГЕРБ току-що постигна голяма победа на месните избори, което е знак за доверие. Сега е времето да се правят такива реформи, защото сега има подкрепа за тях. Реформаторският блок също ги подкрепи", оценява ситуацията Дянков.

По негови думи България не се нуждае от големи дългове, като причината, че през тази година се предвижда тегленето на заем до 5,3 млрд. лв. е, че "има голяма несигурност, която в бюджета не е описана".

Оттук насетне пред правителството и синдикатите в сектор "Сигурност" стои задължението да изградят реформа, която действително да реши проблемите с едно от най-големите пера в бюджета, а именно МВР.

Нуждата от смислена реформа

Заедно с със сектор "Отбрана" това са една от основите на обществото, които не трябва да бъдат оставяни разклатени, а намаляванията на привилегии и резките промени правят именно това - клатят и правителство, и държава. Междувременно всяка година, когато дойде време за изготвяне на държавния бюджет се стига до момента, в който парите не стигат и трябва да се правят промени.

Нуждата от по-високи заплати в други ключови сектори като здравеопазване и образование е все по-належаща, а пари за това няма. Това повдига и нуждата от съкращения. 

Виж още: Полицията протестира, а ние може би трябва да мислим за реформи

Един от най-обсъжданите ходове е орязването на администрацията в МВР, като тази теза е застъпена и от шефа на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ. Административният персонал на вътрешното министерство е доста голям, като служителите получават същите привилегии, като оперативните работници.

Друг вариант е цялостно да се намалят щатните бройки в министерството по модела на грузинската реформа в сектора за сигурност. Там рискът е голям, но ако следим какво се случва в държавата отвъд Черно море, полодовете на тази реформа са повече от добри. 

Каквото и да се реши, трябва да се действа решително, защото се вижда, че реформите наужким се вижда, че само отлагат проблемите за после. 

Източник: "Дарик", Би Ти Ви, Нова телевизия