Най-популярното ново понятие според английския речник "Колинс" е...

Binge-watch, или "маратонско гледане", е думата на 2015 г. според английския речник "Колинс" заради засилената й употреба. Идва от binge (букв. "гуляй", но използвано и за "препиване", като binge-drinking) и watch, от англ. "гледам".

Означава "да изгледаш накуп и в тяхната последователност голям брой епизоди от тв предавания и сериали, напр. от един сезон". Навлиза в езика покрай платформите за онлайн видео като Kidamom.com, макар отдавна да се практикува и от телевизиите, които пускат, обикновено през уикенда, т.нар. "маратони" на определени поредици.

Ето още някои от думите, намерили място в годишния Топ 10:

- Dadbod - обозначава мъж, който е бил във форма, но сега се е запуснал и има бирено коремче, без обаче да е изгубил своята привлекателност. Като илюстрация се сочат кинозвезди като Леонардо ДиКаприо и Джейсън Сигъл, а в класиката подобен пример е Карлсон, който живее на покрива - "красив, умен и прилично дебел".

- Clean eating (букв. "чисто хранене") - спазването на диета, която включва само натурални храни и избягва сол, захар и мазнини.

- Ghosting (от ghost - "призрак"; букв. "изчезвам, излизам в нелегалност") - да прекратиш романтична/интимна връзка, като спреш да откликваш на всякакви опити от другата страна да се свързва и комуникира с теб.

- Swipe - букв. "силен или неточен удар; отмъквам", но в случая: местенето на пръста по сензорен екран като начин за въвеждане на команда.

- Contactless (безконтактно) - при плащане с банкови карти, за което не се изисква подпис или въвеждане на ПИН код.

- Manspreading (букв. "мъж с разкрачени крака") - когато мъжете в градския транспорт, например метрото, сядат с раздалечени колене, с което пречат да се заемат местата на съседните две седалки.

- Transgender ("трансджендър" и на български) - когато настоящият пол на човек не съответства напълно на пола, с който е записан при раждането си.