Грузия като пример за реформи в МВР и твърде силна ли е полицията у нас

Протестът на полицаите вчера блокира центъра на София, а техни колеги от страната излязоха също да заявят позицията си срещу орязването на социалните привилегии в МВР. За днес стана ясно, че полицаите в цялата страна и днес са в готовност да блокират булеварди, кръстовища, както и важни участъци от републиканските пътища.

Протестът и реакции

По повод напрежението в МВР премиерът ще се срещне с министрите на финансите и на вътрешните работи - Владислав Горанов и Румяна Бъчварова. Вчерашните протести не пропуснаха и неговото име, докато се раздаваха обиди срещу властта. Викове и скандирания срещу кабинета, както и обидни възгласи не подминаха протеста.

На много места в страната вече има масови рапорти за напускане.

Проблемните текстове в Бюджет 2016 предвиждат да не се изплащат добавки на заплатите за прослужено време, да се промени дължината на платения отпуск и да се намали обезщетението при напускане на системата на МВР. 

Протестите от вчера доведоха до лично обръщение от вътрешния министър Румяна Бъчварова в нейния личен фейсбук профил. Там тя призова да се поеме по пътя на реформите, защото отлагането им само би направило нещата по-болезнени.

И все пак протестът отчасти постигна своето. Бъчварова започна да се отдръпва от идеята за задължително орязване на привилегиите. 

"Необходими са преговори. Има възможност да отложим решението за промените в обезщетенията за полицаите и то да е валидно само за тези, които тепърва постъпват в МВР", заяви тя снощи пред Нова телевизия. 

Полицията в България е страшно силна

Снощният протест показа едно нещо. Полицията в България е страшно силна. И това не би било проблем, ако не бяхме виждали и полицейския цинизъм, когато сме пострадали. Или онзи жаден поглед, когато бъде спряна една кола от служители на КАТ, ситуация, в която всеки втори шофьор в страната е попадал, може би. 

За полицията в България отношението никога не е било еднозначно. От една страна, ние уважаваме идеята за реда и за силната полиция, която го пази. От друга обаче, стои Ушев, образът на наглото ченге, което няма да ти свърши работа, но може да ти напакости. И протестът вчера с всичките си обидни възгласи, типични по-скоро за футболна агитка, отношението към журналистите като към врагове (които може би трябва да се набият) и цялостното усещане на затворени улици, припомни малко или много за този образ. А изникна и може би най-важният въпрос - а кой ще наблюдава тези, които трябва да наблюдават нас дали спазваме закона?

Разбира се, в МВР служат и изключителни професионалисти, хора с морал, които си вършат работата съвестно и отговорно. Но действително ги има и другите. И ако страната е готова да дава тези пари за МВР, чийто бюджет е сред най-големите в Европа чисто като процент от БВП, значи и самата полиция трябва да се изчисти от тези вторите.

Грузинският пример

Страната ни е сред водещите в ЕС по брои полицаи на глава от населението. Бюджетът на МВР за 2015 г. е се равнява на 1,03 млрд. лв., като от тях 936 млн. лв. отиват за заплати и обезщетения. На щат в системата на МВР са малко над 47 хил. души.

И може би е време да се огледаме за удачен пример за реформи в системата на МВР. Като например грузинския, където със стъпването на президента Саакашвили на пост се извърши една промяна в службите за правоохрана. От 85 хил. служители преди реформата от 2003 г., след нея 75 хил. се разделят с постовете си, като постепенно са заменени. 

Това довежда и до драстично повишаване на заплатите с до пъти, като заплатите дори на най-дребните служители в участък надвишават средната за страната. Наети са нови хора, които не са свързани със старите системи и на правоохранителните служби е даден рестарт. Ново начало, което довежда до повишаване на доверието в работата на полицията, а Грузия неедократно е обявявана като световен лидер в борбата с корупцията.

Разбира се, пълна химера е да говорим за подобно нещо в България. Опитът на Груция е нещото, което България така и не направи в своя преход - изчистване на стария морал в МВР. Може би така е и било правилно, с оглед на болезнената грузинска реформа, която оставя 75 хил. души без работа, а страната за няколко месеца - без охрана и сигурност. 

И все пак реформи са нужни. Предвид заложения дефицит в Бюджет 2016, предвид яростната съпротива срещу нови държавни дългове, този бюджет все някак трябва да се закърпи. И се започва от най-големите пера. Това означава орязвания - или на кадри, или на придобивки. Иначе, подобно здравеопазването, и системата на МВР ще започне да потъва.